Svijet
0

Njemačka slavi 20 godina sporazuma o ujedinjenju

FENA
Thomas de Maiziere (Foto: DPA)
Thomas de Maiziere (Foto: DPA)
Njemačka je u utorak proslavila dvadesetogodišnjicu potpisivanja sporazuma o ujedinjenju koji je zapečatio raspad Njemačke Demokratske Republike, iako su razočarenja u vezi s ujedinjenjem još uvijek živa u bivšoj Istočnoj Njemačkoj.

"To nije bio sporazum o priključenju nego pravi sporazum o ujedinjenju", kazao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere na ceremoniji u Kronprinz palači u Berlinu, gdje je potpisan tekst kojim se utvrđuju modaliteti ujedinjenja nakon pada Berlinskog zida 9. novembra 1989.

On je priznao da su činjene greške poslije ujedinjenja.

"Njemačka je mogla Demokratskoj Njemačkoj dati više od malog zelenog čovjeka, kazao je ministar aludirajući na semafore, koji su postali simbol ujedinjene Njemačke.

Iako je nezaposlenost još uvijek dvaput veća u istočnoj nego u zapadnoj Njemačkoj, mnogobrojni istočni Nijemci kažu da su razočarani ujedinjenjem i da imaju osjećaj da se s njima postupa kao s "građanima drugog reda".

Dan potpisivanja sporazuma o ujedinjenju je također bio početak "uništavanja industrije u istočnoj Njemačkoj", izjavio je za posljednje izdanje sedmičnika Der Spiegel lider regionalne države Brandeburg Matthias Platzeck.

"Nezaposlenost je ušla u skoro sve porodice", kazao je on.