Njemačka
0

Obilježava se godišnjica ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke

FENA
Christian Wulff
Christian Wulff
Njemački predsjednik Christian Wulff istaknuo je u nedjelju, na proslavi jubilarnog Dana ujedinjenja, kada su prije 20 godina uklonjene umjetne granice između Zapadne i Istočne Njemačke, značaj ujedinjenja za budućnost društva, ali je dodao da još mnogo toga treba učiniti na integraciji muslimanskih i drugih emigranata.

Woolf je posebno istaknuo značaj borbe istočnih Nijemaca protiv režima, kazavši da je "njihova hrabrost impresionirala svijet" i da su oni pridonijeli ujedinjenju.

On je na centralnoj proslavi u Bremenu, održanoj u prisutnosti državnog vrha Njemačke i gostiju iz inozemstva, upozorio na sve veće razlike koje u Njemačkoj postoje između starih i mladih, siromašnih i bogatih, te između pripadnika različitih kultura i religija i sloganom "Mi smo narod", pozvao na jedinstvo sve ljude koji žive u Njemačkoj.

"Ko prezire našu zemlju i naše vrijednosti, mora računati da ćemo se odlučno suprotstaviti - to vrijedi za fundamentalističke, ali i za desničarske ili ljevičarske ekstremiste", istaknuo je njemački predsjednik.

Woolf je također pozvao sve građane na toleranciju, solidarnost i spremnost na kompromise, naglasivši da je najbolji način za jačanje zajedništva - vjera u ljude.

On je ipak, na proslavi kojoj je prisustvovala i njemačka kancelarka Angela Merkel, rekao da usprkos svim pomacima tokom posljednjih 20 godina, još mnogo toga treba uraditi, naročito kad su u pitanju integracije obitelji u društvo, tečajevi jezika, nastavni planovi na maternjem jeziku ili nastava islamskog vjeronauka s nastavnicima školovanim u Njemačkoj, prenijeli su mediji.

Njemački predsjednik je naglasio i značaj uloge koju su, kako je rekao, u ujedinjenju Njemačke odigrali tadašnji američki predsjednik George Bush stariji i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov, koji se okupljenima obratio na skupu u Frankfurtu.

"Ne želim da potcjenjujem ulogu političara, jer je ona bila vrlo velika. Ipak, narod je ovdje odigrao najznačajniju ulogu, tačnije, dva različita naroda", rekao je Gorbačov misleći na želju Njemačke da se ujedini i spremnost Rusije da to prihvati.

Svečanost u Bremenu počela je velikom uličnom proslavom na kojoj se do večeras očekuje najmanje 500.000 ljudi.

Na današnji dan prije 20 godina dogodio se povijesni događaj, ne samo za Nijemce nego i za međunarodnu zajednicu, koji je i formalno označio kraj "hladnog rata" između Zapada i Istoka.

Simboličan zaokret se zapravo dogodio godinu dana ranije, kada je između 8. i 9. novembra 1989. godine srušen 156 kilometara dug Berlinski zid, koji je skoro tri desetljeća dijelio taj grad i zemlju na istočni i zapadni dio. To je bila "željezna zavjesa", simbol dubokih političkih i vojnih podjela između dva bloka, NATO-a i Varšavskog ugovora.

Pad "željezne zavjese" je i na međunarodnom planu imao jak utjecaj: otvoren je dijalog između Istoka i Zapada, počela se stvarati klima povjerenja i suradnje.

Ujedinjenje dvije Njemačke je također potaknuo proces brisanja granica unutar zapadne Evrope koji je 1985. godine otpočeo potpisivanjem Šengenskog ugovora. U godinama koje su uslijedile uveden je bezvizni režim, ne samo unutar Evropske unije nego i sa državama koje su na putu integracija s Unijom.

Današnja proslava bit će nastavljena u Berlinu, skupom i kulturnim programom ispred zgrade Reichstaga, sjedišta njemačkog parlamenta, Bundestaga.

Dan ujedinjenja Nijemcima je čestitao američki predsjednik Barack Obama, kao i predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, prenio je Tanjug.

Obama je rekao da cijeni "hrabrost i uvjerenost Nijemaca, koji su doveli do rušenja Berlinskog zida i okončali više desetljeća bolne i umjetne podijeljenosti".

Medvedev je istaknuo doprinos Rusije ovom povijesnom događaju, kroz omogućavanje ujedinjenja Njemačke, ali i Evrope, i stvaranje osnove za "dijalog pun povjerenja" između Rusije i Njemačke.