Svijet
0

Njemačka: Požar u zgradi prihvatilišta za izbjeglice

FENA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Njemačka policija izjavila je u petak da je pet osoba povrijeđeno u požaru koji je izbio u izbjegličkom skloništu u Heppenheimu u saveznoj pokrajini Hessen, javlja Reuters.

Nema direktnih pokazatelja kako je došlo do plamena. Njemačka, koja očekuje da će se priljev izbjeglica i migranata učetverostručiti na oko 800.000 ove godine, zabilježila je više od 100 podmetanja požara u skloništima azilanata u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Jedna osoba koja se pokušala spasiti skočivši kroz prozor s drugog sprata teško je povrijeđena", kaže se u saopćenju policije.

Četiri osobe lakše su povrijeđene od trovanja dimom. Više od 60 izbjeglica iz Sirije, Iraka, Somalije i Etiopije smješteno je na tri sprata stambene zgrade.

"Požar je ugašen brzo. Prema prvim nalazima, vatra se iz nepoznatih razloga pojavila iza ulaznih vrata", kaže se u saopćenju i dodaje da su policija i državno tužilaštvo počeli istragu o uzroku požara.

Sjedinjene Države su u četvrtak izrazile spremnost pomoći evropskim zemljama suočenim s velikim porastom broja migranata s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike, ali ipak nisu ponudile da preuzmu više migranata iz regije.

"Evropa je sposobna riješiti ovaj problem", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Upitan je li SAD spreman preuzeti više migranata iz regije on je rekao kako nema ništa za najaviti ali je istaknuo četiri milijarde dolara američke humanitarne pomoći sirijskim izbjeglicama od 2011.

SAD je spreman ponuditi svoje tehničko iskustvo među kojima i znanja američke obalne straže evropskim zemljama, rekao je on ne ulazeći u pojedinosti.