Pronađeni cijanid i ricin
24

Njemačka policija uhapsila Iranca osumnjičenog za pokušaj terorističkog napada

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka policija uhapsila je Iranca (32) osumnjičenog da je planirao teroristički napad hemijskim oružjem motiviran, kako je rečeno, islamskim ekstremizmom.
Ovaj 32-godišnjak je uhapšenu svom stanu u gradu Castrop-Rauxel, blizu Dortmunda u zapadnoj Njemačkoj. Hapšenje je uslijedilo nakon dojave strane obavještajne agencije da je muškarac nabavio toksine, uključujući cijanid i ricin, kojima je planirao da izvede teroristički napad.

Još jedan muškarac, za kojeg se vjeruje da je njegov brat, također je priveden. Bio je poznat policiji, ali ne i po povezanosti s terorizmom, a još uvijek nije jasno da li je umiješan u zavjeru. Kako su saopćile vlasti, braća su živjela u Njemačkoj od 2015. godine.

Muškarci su stavljeni u policijska vozila koja su čekala u maloj trgovačkoj ulici, obučeni samo u donji veš i sa kaputima prebačenim preko ramena, u pratnji policije u teškim zaštitnim odijelima. Kako prenosi Guardian, oni se nalaze u pritvoru.

[RELATED]https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-njemackoj-sprijecen-teroristicki-napad-bojnim-otrovom/230108086[/RELATED]

U izvještajima njemačkih medija u nedjelju se navodi da je FBI stajao iza dojave nakon što je identificirao glavnog osumnjičenog kao simpatizera terorističke grupe Islamske države, u čije ime su rekli da je namjeravao izvršiti napad. Ne vjeruje se da je djelovao u ime iranske države, rekli su njemački sigurnosni izvori za novinsku agenciju DPA, opisujući ga kao pristalicu "islamističke terorističke grupe".