Ranije upozoravani
95

Njemačka i Francuska "zatvaraju" nacije, ali ne i škole: Objasnili i zašto

N. V.
U vrijeme prvog lockdowna i škole su bile zatvorene (Foto: EPA-EFE)
U vrijeme prvog lockdowna i škole su bile zatvorene (Foto: EPA-EFE)
Lideri Njemačke i Francuske su objavili danas da ponovo zaključavaju nacije u svoje kuće zbog brzog širenja koronavirusa, međutim za razliku od prvog puta u maju, sada će škole ostati otvorene.
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je objavio večeras da od petka građanima više neće biti dozvoljeno kretanje bez posebne dozvole, međutim škole i jaslice će ostati otvorene jer, kako je Macron kazao, "njihovo zatvaranje bi učinilo značajnu štetu djeci".

On je univerzitete i visokoškolske ustanove pozvao da ipak organizuju nastavu online, a djeci koja odlaze u školske klupe poručio da moraju biti pažljivi prilikom kontakta sa najstarijim članovima porodice.

U Njemačkoj će tokom minimalno dvosedmičnog lockdowna tradicionalnu nastavu pohađati samo mlađi učenici, dok će oni stariji ipak raditi od kuće.

U vrijeme i nakon prvog lockdowna u Evropi, UNICEF i druge organizacije su upozoravale na brojne posljedice koje sa sobom donosi obustava rada škola.

Zbog toga, a i više dostupnih informacija o samom virusu izgleda da su se ovaj put obje države odlučile da ne zatvaraju škole. U vrijeme prvog lockdowna, rad škola je u potpunosti bio obustavljen.