Škole ostaju otvorene
123

Francuska drugi put uvodi lockdown, Macron najavio zatvaranje od petka

N. V.
Predsjednik Macron večeras se obratio naciji
Predsjednik Macron večeras se obratio naciji
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u svom obraćanju naciji kazao da će, kako bi zaštitili stanovništvo od velikog širenja koronavirusa, morati da uvedu lockdown, međutim škole će biti otvorene.

Od četvrtka u ponoć, pa naredne četiri sedmice u Francuskoj neće raditi restorani i barovi, a neće biti moguće ni putovanje između regija.

Naime, stanovništvu će biti dozvoljeno da napuste domove samo iz zdravstvenih razloga i kako bi odlazili na poslove, no njima će biti potrebna posebna dozvola da bi se mogli kretati.

Škole će pak ostati otvorene, kao i neke trgovine, a Macron navodi da mlađi moraju voditi računa prilikom kontakta sa starijima i preporučuje im da nose maske.

"Ako sad ne poduzmemo mjere bolnice će biti preplavljene. Moja je odgovornost da zaštitim sve Francuze", kazao je on u svom televizijskom obraćanju naglasivši da prvo moraju biti zaštićeni oni koji su najranjiviji.

U posljednja 24 sata Francuska je zabilježila 36.437 novozaraženih koronavirusom i 244 preminulih usljed zaraze koronavirusom, a Macron je kazao da bi drugi val mogao biti gori od prvog.