Zapadna pomoć
39

Nizozemci predlažu da se Ukrajini isporuče američki borbeni avioni F-16

B. R.
Wopke Hoekstra, nizozemski ministar odbrane (Foto: EPA-EFE)
Wopke Hoekstra, nizozemski ministar odbrane (Foto: EPA-EFE)
Dok se očekuje konačni odgovor Zapada na ukrajinski zahtjev za isporučenje njemačkih tenkova Leopard 2, Nizozemska ima još radikalniji prijedlog - da se Ukrajini pošalju zapadni borbeni avioni.

Nizozemski mediji su objavili da će vlada ove države razmotriti isporuku aviona F-16 ako ih Ukrajinci zatraže. Ministar odbrane Nizozemske Wopke Hoekstra je tokom prošlosedmične parlamentarne rasprave poručio da će vlada na takav zahtjev gledati s "otvorenim umom".

F-16 Fighting Falcon

Američki F-16 je veoma upravljiv borbeni avion koji može postići brzinu do 1.900 kilometar na sat i može preletjeti duže od 800 kilometara. Njime je moguće locirati mete u svim vremenskim uslovima i otkriti niskoleteće letjelice. Nizozemska, članica NATO a, jedna je od brojnih država u svijetu koje imaju F-16.

"Mislim da je izgledno da ćemo vidjeti više Zapadnih borbenih aviona koji se daju Ukrajini, oni su potrebni Ukrajincima", poručio je bivši britanski obavještajac Philip Ingram.

Napomenuo je da bi problem mogla predstavljati brzina obuke ukrajinskih pilota. No, prema njegovim tvrdnjama, ukrajinski piloti već uspijevaju da za nekoliko sedmica savladaju ono za šta su potrebni mjeseci. Na pitanje kakav bi bio utjecaj F-16, Ingram je odgovorio da bi to imalo psihološki učinak na ruske vojnike koji vrše agresiju na Ukrajinu.

"Bili bi suočeni sa sistemom za koji znaju da bi ih mogao nadmašiti u bilo kojoj fazi (ratovanja)", konstatovao je i dodao da bi to predstavljalo problem ruskim zračnim snagama.

Mikojan MiG-29

Ukrajinci već koriste sovjetski borbeni avion MiG-29, i to kao višenamjenski borbeni avion. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, ovi avioni su ostali mnogim evropskim državama, među kojima je Poljska.

Poljska je u martu prošle godine, samo nekoliko sedmica nakon početka agresije, ponudila Ukrajini da isporuči cijelu svoju flotu aviona MiG-29 u zamjenu za F-16 iz Sjedinih Američkih Država. Američko Ministarstvo odbrane (Pentagon) je tada poručilo da ponuda nije "održiva" i da izaziva ozbiljnu zabrinutost u NATO-u. Međutim, Ukrajini je nešto kasnije isporučeno oružje koje prvobitno nije ponuđeno.

Prema Ingramovim riječima, potencijalni problem za poljske MiG-29 jeste to što su nadograđeni NATO-ovim komunikacionim sistemima koji bi morali biti uklonjeni. Time bi bilo spriječeno da padnu u ruske ruke. Ingram je istakao da bi sljedeći sastanak Zapadnih saveznika u američkoj vojnoj bazi Ramstein, zakazan za februar, trebao biti posvećen avijaciji. Onaj prošlosedmični je bio posvećen i tenkovima.

Projektili dugog dometa ATACMS

Ukrajina već dugo poziva na isporuku raketnih sistema dužeg dometa, jer pogađaju ciljeve duboko iza ruskih linija. Kako je objavio Sky News, isporuka raketnog sistema HIMARS je bio jedan od najznačajnijih događaja u ratu i njime se nesumnjivo doprinijelo ukrajinskoj borbi protiv Rusije.

Armijski taktički raketni sistemi (ATACMS) imaju veći domet od HIMARS-a - 305 kilometara, dok domet HIMARS-a iznosi 80 kilometara.

Američki senator Richard Blumenthal (Demokratska stranka) je tokom prošlosedmične posjete Kijevu pozvao administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da omogući isporuku tenkova, artiljerije i ATACMS-a, ali i aviona. Prema njegovim riječima, američke trupe ne bi trebalo slati u Ukrajinu, ali bi Ukrajini trebalo dati sve ono što bi se dalo američkim trupama za rat.