Susret s Fletcherom Burtonom
0

Nikšić: Povoljnije okruženje za inozemne investitore

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je danas tokom susreta sa šefom Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) u BiH Fletcherom Burtonom u Sarajevu, da je jedna od najvažnijih aktivnosti ostvarene u prvoj godini mandata ove vlade stvaranje povoljnijeg okruženja za inozemne investitore.

U tu aktivnost uklapa se i pravna regulativa koja se odnosi na gradnju autoceste na koridoru 5-C, za što inozemne kompanije već iskazuju zainteresiranost, a gradnja ova prometnice, ocijenili su sugovornici, iznimno je važna ne samo u prometnom smislu već i kao pokretač ekonomskog razvitka te za integraciju države.

Premijer Nikšić je, također, ukazao i na značaj koji će, za ukupnu pravnu sigurnost, imati i Zakon o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom i prekršajem u FBiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Veleposlanik Fletcher Burton ponudio je svu pomoć koju, u okviru svojih aktivnosti, Misija OESS-a u BiH može pružiti Federalnoj vladi te naglasio da OESS u predstavnicima ovdašnjih vlasti vidi partnere koji zajednički rade na rješavanju brojnih pitanja.

Među tim pitanjima su i ispunjenje obveza što ih je BiH preuzela kao članica OESS-a, a koje potpomažu prioritetnom ubrzanju njezina puta ka euroatlantskim integracijama

Među ostalim temama Nikšić i Burton razgovarali su i o radu Misije OESS-a i budućoj suradnji ove međunarodne organizacije s Vladom FBiH.