Susret s federalnim premijerom
0

Sorensen: Sve zemlje članice EU žele da im se i BiH priključi

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vlada Federacije BiH učinit će sve sa svoje strane da se ubrza evropski put BiH, jedna je od poruka sa današnjeg susreta u Sarajevu između federalnog premijera Nermina Nikšića i šefa Delegacije Evropske unije u BiH/specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena.

Sorensen je u izjavi novinarima nakon sastanka naglasio da je opredijeljenost Evropske unije za članstvo BiH u Uniji još uvijek jako izraženo.

"Svih 27 zemalja članica žele da se BiH priključi članstvo. Kako bi se to ostvarilo mora se brzo djelovati na jednom broju pitanja vezanih za evropske integracije", kazao je on.

Danas je upravo razgovarano o nekim o tih pitanja. Između stalog, o unapređenju koordinacije u vezi sa evropskim integracijama.

"Moram da naglasim da je EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa BiH. Mi pregovaramo sa državom, a ne entitetima. Međutim, entiteti imaju važnu ulogu u implementaciji zakonodavstva EU. Iz tog razloga su nam potrebni efikasni mehanizmi koordinacije kako bi BiH govorila jednim glasom", rekao je Sorensen.

Federacije BiH ima veoma važnu ulogu kako bi sve to funkcioniralo. Sorensen je zato podržao korake koje je Vlada FBiH nedavno poduzela, uključujući davanje jasnih odgovornosti zvaničnicima koji će se baviti evropskim integracijama

On vjeruje da svi građani žele da vide da se nešto dešava i poboljšava u pogledu infrastrukture, uključujući koridor 5c. Zato je danas razgovarano i o tome kako EU može pomoći i u tom pogledu.

Zaključio je, poručivši da je EU spremna da pomogne u suočavanju sa svim ovim pitanjima, ali da sve konkretne mjere i odluke moraju doći od lidera u BiH, uključujući Federaciju BiH.

Premijer Nikšić je rekao da je upoznao Sorensena sa aktivnostima u Vladi FBiH, te istaknuo da se Federacije prema evropskim integracijama odnosila na način da je to nadležnost države.

"Nažalost, pošto se u državnim institucijama nisu baš puno miješali u svoj posao, onda je puno stvari zaostajalo i na nivou Federacije i morali smo se malo više oko toga angažirati", kazao je on.

Federalni premijer je naveo da je unutar Vlade, odnosno u svim minisrtarstvima, planirano imenovanje ljudi koji će se baviti tim pitanjima, a Vlada FBiH je za februar planirala i tematsku sjednicu posvećenu evropskim integracijama. Također, planirana je koordinacija kantona i zatraženo od svih kantona da imenuju svoje predstavnike u tu koordinaciju.

  • Zajednički je konstatirano da Vlada FBiH neće biti problem i da ćemo učiniti sve da damo svoj doprinos kako bi se ovaj proces proveo na najbolji način da što prije dođemo u situaciju da podnesemo aplikaciju za članstvo, istaknuo je Nikšić.

Kada je u pitanju Koridor Vc, federalni premijer je upoznao Sorensena sa ostvarenim napretkom i činjenicom da se zaokružuje pravna regulativa donošenjem zakona o eksproprijaciji, zatim da bi trebalo da se donese zakon o građenju na koridoru Vc, te da je prostorni plan usvojen u jednom domu Parlamenta FBiH a da se očekuje usvajanje u drugom.

Sa konstituiranjem novog Vijeća ministara BiH Nikšić očekuje i uklanjanje prepreka za saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

  • Federacija će u ovoj godini biti jedno veliko gradilište, a gradit će se čitav dio koridora Vc za koji postoji projektna dokumentacija. U isto vrijeme radimo na pripremi zakonske regulative koja će otvoriti razne mogućnosti za gradnju ostalih dijelova koridora Vc, rekao je federalni premijer Nermin Nikšić.