Peter Sorensen poručio
0

"Sejdić-Finci" uslov za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU

SRNA
Peter Sorensen (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Peter Sorensen (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen poručio je danas u Sarajevu da BiH, ukoliko želi da u toku ove godine podnese kredibilan zahtjev za članstvo u Uniju, treba bez odgađanja da ostvari napredak u predmetu "Sejdić-Finci".

Sorensen je na otvaranju četvrtog ciklusa inicijative "Parlament za Evropu" ponovio uvjeravanje da EU želi BiH u evropskoj porodici, ističući da se ova politika odnosi na državu, a ne njene dijelove.

Plan predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande da 2012. godina bude evropska godina, u kojoj će stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a potom BiH podnijeti kredibilan zahtjev za učlanjenje u EU, Sorensen je ocijenio optimističnim, ali realnim.

Specijalni predstavnik EU istakao je da su usvajanje zakona o sistemu državne pomoći i popisu stanovništvu dobri koraci u pravcu ispunjavanja obaveza BiH za ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da je za njegovu pravosnažnost potrebno uložiti kredibilna nastojanja za izvršenje presude u predmetu "Sejdić-Finci".

"Biću jasan: sastanci političkih lidera koji ne donesu opipljive rezultate ne mogu se smatrati kredibilnim nastojanjima", poručio je Sorensen.

On je izrazio nadu da će biti postignut konsenzus u slučaju "Sejdić-Finci", čime bi bilo deblokirano napredovanje BiH na evropskom putu u situaciji kada sve ostale zemlje u regionu ostvaruju napredak.

"Kada BiH konačno bude podnijela zahtjev za učlanjenje u EU biće neophodno da pokaže da ima funkcionalnu, nesmetanu i produktivnu koordinaciju u stvarima koje se odnose na EU. Jedan koordiniran proces mora dati jedan rezultat koji će se predočiti EU jednim glasom", istakao je Sorensen.
Kao urgentno pitanje u BiH Sorensen je naveo usvajanje budžeta za 2012. godine, što je neophodno za funkconisanje institucija BiH, ali i provođenje popisa stanovništva i lokalnih izbora.

U obraćanju predstavnicima parlamenata BiH, entiteta i Brčko distrikta, Sorensen je naglasio njihov presudan značaj i ključnu odgovornost za provođenje reformi koje će BiH odvesti u EU.

"Formiranje funkcionalnog Savjeta ministara je dobar početak. Uvjeren sam da smo sa nedavno formiranim Savjetom, sa predsjedavajućim Bevandom na čelu, i uz vaš konstruktivan, kooperativan i efikasan rad, na dobrom putu da 2012. godinu učinimo produktivnijom od 2011. u smislu pristupanja EU", rekao je Sorensen. 

Današnja sesija "Parlamenta za Evropu" posvećena je prioritetima za puno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i kredibilnoj aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Osim Sorensena, poslanicima se obratila i šef Odjeljenja za BiH u Direkciji za proširenje EU Evropske komisije Paola Pampaloni.