Prijem u povodu Dana Evrope
1

Sorensen: Ovo može biti evropska godina za BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen bio je domaćin zvaničnog prijema koji je u povodu Dana Evrope upriličen u srijedu navečer u Sarajevu za predstavnike raznih nivoa vlasti u BiH, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija i druge zvaničnike.

On je tom prilikom istaknuo da je u protekloj godini primjetan napredak u BiH, te precizirao da su usvojeni zakoni koji predstavljaju ključne korake na putu ove države prema evropskim integracijama.

"Evropska unije je ovdje. Vi ste ovdje i radimo zajedno. Važno je da radimo zajedno jer građani ove države od nas traže da bude tako. Naša je zajednička odgovornost - institucija, političara i građanskog društva da to uspijemo zbog njih, uz ostavljanje svih drugih pitanja i interesa po strani", kazao je.

Sorensen je naglasio da 2012. može biti evropska godina za BiH, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može stupiti na snagu ako se učini vjerodostojan napor na provedbi presude u slučaju Sejdić - Finci.

"Zauzvrat EU je posvećena evropskoj budućnosti BiH i spremna je pružiti tehničku i finansijsku pomoć", istaknuo je.

Robert Shuman predstavio je 9. maja 1950. godine svoj prijedlog o stvaranju organizirane Evrope, neophodne za održavanje mirnih odnosa što se smatra početkom stvaranja današnje Evropske unije.

Na večerašnjem prijemu Sorensen je istaknuto da su mir, solidarnost, suradnja i dostignuća za građane, kao Shumanovi i ciljevi EU još veoma važni.

"Rezultati iz proteklog perioda govore mi da zajedno možemo ispuniti ove ciljeve. Uvjeravam vas, uime EU u BiH, da smo mi spremni. Radujem se našem budućem radu i bržem napretku ove države prema EU", poručio je Sorensen na zvaničnom prijemu koji je u povodu Dana Evrope upriličen u Sarajevu.

Deveti maj se od 1985. godine obilježava kao Dan Evrope, a Delegacija EU u BiH od 1997. godine obilježava rođendan EU.