Sjedište Vlade FBiH u Sarajevu
0

Premijer Nikšić razgovarao s potpredsjednikom EBRD-a

FENA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, potpredsjednika za operacije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jana Fischera.

Tema razgovora dvojice zvaničnika bio je nastavak i otvaranje novih područja saradnje Vlade FBiH i ove evropske finansijske institucije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Fischer je prenio Nikšiću uvjeravanja da će EBRD nastaviti sa započetim projektima, te da će, značajnije nego ranije, usmjeriti pažnju i na druga područja saradnje.

Kako je istakao, iznos od 1,3 milijarde eura, koliko je u posljednjih petnaest godina izdvojeno za našu zemlju, EBRD sada želi udvostručiti.

Ova sredstva će biti korištena za projekte koje Vlada FBiH uključi u svoje strategije i označi ih kao prioritetne.

Osim zajmova, dodao je Fischer, ova finansijska institucija spremna je ponuditi i tehničku pomoć na unapređenju poslovnog ambijenta i investicijske klime u Federaciji BiH.

Federalni premijer zahvalio se potpredsjedniku EBRD-a na spremnosti i namjeri ove institucije da nastavi finansiranje započetih projekata, kao i da svoj finansijski portfolio proširi i na druga područja, ocijenivši da su prioriteti Vlade FBiH istovjetni s prioritetima EBRD-a.

To se prije svega odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima, agrobiznisu, industriji (s posebnim akcentom na namjensku i izvozno orijentiranu industriju), transportnoj infrastrukturi, energetskom sektoru, turizmu i komunalnim preduzećima.

Ocijenivši pozitivnom dosadašnju saradnju sa EBRD-om, premijer Nikšić je izrazio nadu za njeno daljnje unaprjeđenje, ističući pri tome kako će Vlada FBiH učiniti sve da ranije odobreni zajmovi budi iskorišteni na adekvatan način.