{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nije isključeno spajanje suđenja Karadžiću i Mladiću

F
30.5.2011. u 19:15
0
2
Nije isključeno spajanje suđenja Karadžiću i Mladiću
0
Nije isključeno spajanje suđenja Karadžiću i Mladiću
Ured tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) saopćio je u ponedjeljak kako "razmatra sve mogućnosti" koje se odnose na eventualno spajanje suđenja Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.
- Razmatramo sve mogućnosti, a prema proceduralnim pravilima postoji mogućnost da zatražimo spajanje dva predmeta, izjavio je za AFP Frederick Swinnen, stručni savjetnik tužitelja Sergea Brammertza.

- Tužitelj još nije donio odluku i razmatra sve moguće opcije, kazao je on i precizirao da će Brammertz o tome reći više na pres-konferenciji nakon dolaska Ratka Mladića u Haag.

- Jedna od mogućnosti je da im se za jedan dio činjenica sudi istovremeno, kazao je Swinnen. Na pitanje da li se radi o masakru u Srebrenici, savjetnik je rekao: "Da".

Ono što svi žele, kazao je on, to je da suđenje ne traje predugo, da je dobro vođeno i da se naročito poštuju prava na odbranu.

- Radovan Karadžić i Ratko Mladić su optuženi za iste ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od 1992.-1995. godine, u kojem su imali različite uloge, naglasio je Swinnen.

- Obojica su bila visko rangirana, jedan je bio političar, a drugi vojnik. Zbog toga se govori o spajanju dva predmeta, ali to neće biti lako jer je Karadžićevo suđenje odmaklo, kazao je on.

Pravni savjetnik Radovana Karadžića Peter Robinson izjavio je za agenciju AFP da je s bivšim političkim liderom Srba u BiH razgovarao o spajanju dvaju suđenja.

- Odlučili smo da sačekamo Mladićev dolazak kako bismo razgovarali s njim i njegovom odbranom, kazao je Robinson.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: