Bruno Vekarić
0

"Nisam siguran u mogućnost spajanja postupka Karadžiću i Mladiću"

SRNA
Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izrazio je određenu rezervu u vezi sa informacijama o mogućnosti da u Haškom tribunalu budu spojeni postupci bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću.

"Izražavam određenu rezervu s obzirom na to da je Karadžiću proces otišao veoma daleko i da Mladić evidentno ima određene zdravstvene tegobe, ali sud u Haagu će odlučiti da li je to optimalno", rekao je Vekarić.

Ukoliko bi bilo zaustavljeno suđenje Karadžiću, kaže Vekarić, moglo bi se desiti da budu spojena ova dva postupka, što bi bilo racionalno.

Vekarić je potvrdio da je Specijalno tužilaštvo načelno saglasno da se odobri Mladićev zahtjev da posjeti grob ćerke Ane, ali da će se o tome odlučivati na nekim drugim mjestima, s obzirom da postoji veliki bezbjednosni rizik i da nije siguran koliko je moguće to izvesti.

"Imamo namjeru i želju da izađemo u susret Mladićevim zahtevima koji su realni, ali sljedi ozbiljna procjena bezbjednosti tako da nisam siguran da li će to moći da prođe, ali smo spremni da sagledamo mogućnosti da se tako nešto desi", rekao je Vekarić za RTS.

On je  ponovio da zbog bezbjednosnog rizika neće biti poznat ni datum Mladićevog odlaska u Haag.

Vekarić je rekao da nema konkretna saznanja koliko je vremena Mladić bio u selu Lazarevo, gdje je uhapšen u četvrtak, navodeći da će to biti predmet istrage koja će se raditi kada se bude istraživala mreža podrške Mladiću.
		
Glavni tužilac Haaškog tribunala Serge Brammertz nije odbacio mogućnost da se generalu Mladiću sudi zajedno sa Karadžićem.

Bramerc je u Hagu rekao da bi bilo idealno da suđenja Karadžiću i Mladiću bude objedinjena i da se o tome još razmišlja.