"Srbija ispunila obavezu"
0

Brammertz: Hapšenje Mladića nije došlo prekasno

FENA
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Serge Brammertz, glavni tužilac pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u intervju za BIRN-Justice Report kazao je da je malo vjerovatno da će doći do spajanja optužnica između Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Glavni tužilac pri MKSJ pojašnjava da iako su Karadžić i Mladić, politički arhitekt zločina i vojni izvršilac na terenu, te da on ne smatra "da je vrlo vjerovatno da će doći do spajanja optužnica". Ali, Brammertz dodaje da se i dalje razmatraju određene opcije u vezi spajanja optužnica.

U intervju za BIRN-Justice Report, Brammertz govori o zdravstvenom stanju Mladića, njegovom hapšenju, te da li je Srbija znala gdje se Mladić skrivao u proteklih 16 godina.

Ratko Mladić je uhapšen 26. maja ove godine u Lazarevu kod Zrenjanina u Srbiji. Od Haškog tribunala koji ga tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, skrivao se više od 15 godina.

Da li je Ratko Mladić uhapšen prekasno?

Mislim da je uhapšen veoma kasno. Nadali smo se ovom hapšenju 16 godina, tako da bih više volio da se ovo hapšenje desilo mnogo, mnogo ranije. Međutim, nije prekasno jer je on sada konačno u Haagu i nadamo se da mu suđenje može početi što prije pod najboljim mogućim uslovima.

Tribunal još radi i kao što znate Vijeće sigurnosti prošle godine je odlučio da uspostavi Rezidualni mehanizam i jedno od pravila tog mehanizma je da svi uhapšeni prije jula 2012. godine ostaju u Tribunalu. To znači da će ovo suđenje biti definitivno pred MKSJ u sadašnjem obliku.

Da li ste imali indicija da će doći do hapšenja?

Mjesecima smo se nadali da će doći do hapšenja. Prije godinu smo imali smo jedan broj veoma interesantnih tragova na kojima su naše kolege u Srbiji radile, na žalost nijedan od tih tragova nije na kraju bio uspješan. Znali smo da će prije ili kasnije biti drugih mogućnosti za njegovo hapšenje. S jedne strane smo možda iznenađeni jer se na kraju to desilo brzo nakon naše posjete prije tri sedmice, ali s druge strane nismo iznenađeni jer smo znali da ako se bavite operacijom, ako pratite tragove, možete biti uspješni veoma brzo.

Da li mislite da je Srbija znala gdje je Mladić?

Nemam uopšte elemenata da potvrdno odgovorim na ovo pitanje. Mi smo proteklih mjeseci dali određeni broj preporuka šta bi htjeli da Srbija uradi. Jedna od njih je da prošire potragu za Mladićem. Vidjeli smo da je Srbija skoro radila na jednom broju tragova i stavila više resursa na raspolaganje. Vidio sam da s promjenom u policijskoj strukturi ima više specijalizovanih policajaca u posebnoj jedinici za ratne zločine, što je možda imalo uticaja. Mislim da je to možda povećalo operativne aktivnosti i naravno potrebno je da imate malo sreće na kraju da bi bili uspješni.

Da li ćete nakon hapšenja Mladića promijeniti izvještaj o saradnji Srbije s MKSJ-om?

Poslali smo izvještaj u New York prije tri sedmice i svakako da smo bili kritični, veoma kritični u pogledu nehapšenja bjegunaca, i objasnili smo zašto. Naveli smo da želimo da zauzmu multidisciplinarniji pristup, da policija bude više uključena.

Željeli smo da Srbija sagleda više mogućnosti istovremeno a ne da idu jednu iza druge. Ovaj izvještaj još važi i stojimo iza naših kritika. Jasno je da je ovim hapšenjem jedna od glavnih obaveza Srbije ispunjena i bez obzira što nismo promijenili naš izvještaj, mi ćemo naravno spomenuti ovaj pozitivni trenutak u usmenoj prezentaciji.

Koliko je teško Mladićevo zdravstveno stanje. Može li on izdržati suđenje?

Znate, on se uspješno skrivao 16 godina. On je, naravno, bio u stanju da ide s jednog mjesta na drugo. Sad smo u Haagu vidjeli i znamo da ima određeni broj zdravstvenih problema. Teško mi je da kao tužilac izrazim stav u tom pogledu. Nisam doktor, ni zdravstveni stručnjak. Mogu reći da sam apsolutno siguran, kao što je i ranije bio slučaj, da će Registrar, koji je nadležan za ovu oblast, osigurati da Mladić primi sav neophodni medicinski tretman kako bi bio sposoban za suđenje.

Da li postoji mogućnost spajanja optužnica Karadžića i Mladića?

Mi kao Tužilaštvo smatramo da su obojica dio istog udruženog zločinačkog poduhvata. Jedan je politički arhitekt zločina koji su počinjeni, a drugi najviši vojni vođa na terenu.

Kad je Karadžić uhapšen u julu 2008. godine nadali smo da će hapšenje Mladića uskoro uslijediti jer je bilo političkih promjena u Srbiji. Nadali smo se da njima dvojici može biti suđeno zajedno, ali Mladić nije uhapšen, a suđenje Karadžiću je počelo prije godinu i pol.

Iako suđenje Karadžiću toliko traje, teoretski na osnovu Pravila postupka, još uvijek je moguće djelimično spajanje. To je teoretska mogućnost, ali ne bih rekao da je to vrlo vjerovatno danas. Ali, mi i dalje razmatramo određeni broj opcija.

Ukoliko bi došlo do spajanja optužnica, da li to znači da bi suđenje Karadžiću bilo odgođeno?

Suđenje Karadžiću je u toku, čak i danas, i ono će biti nastavljeno iduće sedmice, tako da trenutno nema odluke koja bi mogla na bilo koji način uticati na trenutno suđenje Karadžiću.

Da li suđenje može biti podijeljeno na način da poslije svake tačke optužnice, Odbrana iznese dokaze i bude donesena presuda. Tako da dobijemo barem neke presude a posebno zbog njegovog zdravstvenog stanja?

Sad imamo jednu operativnu optužnicu koja je podignuta 1. juna. To je optužnica koja u suštini odražava optužbe protiv Karadžića. Ona se tiče sljedeće četiri oblasti: etničko čišćenje u BiH između 1992. i 1995. godine, opsade Sarajeva, granatiranja i snajperskog djelovanja po gradu između 1992. i 1995., naravno genocid u Srebrenici i uzimanje osoblja UN za taoce. To je sadašnja operativna optužnica, ali naravno razmatramo određeni broj mogućnosti da bi osigurali suđenje koje se može voditi što je prije moguće, ali je prerano da kažemo u kojem pravcu idemo.