Analiza Holandskog komiteta
0

Nije bilo mandata za rat u Iraku

Sarajevo-x.com
Holandski komitet za istragu pitanja rata u Iraku i njegove legalnosti uradio je analizu na osnovu koje se tvrdi da postoji mogućnost da je ovaj rat ilegalan po osnovama međunarodnog prava. Također je istaknuto da UN-ova rezolucija koja se tiče ove tematike nije davala mandat za intervenciju u 2003. godini.

Analiza je objavljena nakon što su u javnost "procurili" izvještaji inostranih ministara koji navode na sumnju da ne postoje legalne osnove za rat u Iraku. Holandija je dala političku potporu invaziji na ovu zemlju u 2003. godini.

U analizi Holandskog komiteta prozvani su inostrani ministri da su ostavili malo ili nimalo prostora da se vode konstruktivnije debate oko rata u Iraku i njegove ispravnosti.

Holandski premijer Jan-Peter Balkanende pridružio se koaliciji koju je montirao bivši predsjednik SAD-a George W Bush jer se Saddam Hussein konstantno rugao UN-ovim rezolucijama i posjedovao oružje za masovno uništenje.

"Holandska lojalnost koaliciji s SAD-om i Velikom Britanijom napravila je presedan, što je otežalo da se legalizuje napad na Irak. Također prema našem istraživanju ne postoji UN-ov mandat za irački rat", rekao je Willibrord Davids iz Holandskog komiteta za BBC.

Iračko navodno kršenje Rezolucije 1441 kojom se davala posljednju šansa ovoj državi za razoružanje koristile su koalicija i Holandija da opravdaju invaziju na ovu bliskoistočnu državu, naveo je Komitet u svome izvještaju.