Alaster Campbell
0

"Britanija nije ishitreno ušla u irački rat"

FENA
Alastair Campbell (Foto: AP)
Alastair Campbell (Foto: AP)
Velika Britanija nije ishitreno ušla u rat u Iraku, uprkos bliskim vezama tadašnjeg premijera Tonyja Blaira i bivšeg američkog predsjednika Georga Busha, izjavio je u utorak Alastair Campbell, glavni odgovorni za komunikacije u Blairovoj vladi.

On je rekao da je Blair čak i tražio diplomatsko rješenje za zabrinutost zapadnih zemalja zbog iračkog programa za proizvodnju oružja za masovno uništavanje, što je bio glavni motiv za međunarodnu vojnu intervenciju u Iraku 2003. godine, javio je Reuters.

"Vi izgleda želite da kažem da je Tony Blair stavio svoj potpis takoreći nezavisno od činjenica, nezavisno od oružja za masovno uništavanje, samo da bi se oslobodili čovjeka (Sadama Husseina). Nije bilo tako", rekao je Campbell na saslušanju o događajima koji su prethodili iračkom ratu.

On je naveo da je Blair, koji je bio britanski premijer od 1997. do 2007. godine, bio zabrinut zbog moguće povezanosti između oružja za masovno uništavanje, odmetničkih država i terorizma i to još prije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

Britansko javno mnjenje veoma je nezadovoljno učešćem Britanije u vojnoj intervenciji u Iraku gdje je poginulo 179 britanskih vojnika. Mnogi protesti su zbog toga održani.

Pojavile su se čak i sumnje o legalnosti te intervencije i o tome da su zapadni saveznici čak znali da u Iraku ne postoji oružje za masovno uništavanje, što je prešutnjeno, samo da bi intervencija bila odobrena.

Zato je oformljeno petočlano tijelo koje će ispitati britanske političare koji su učestvovali u donošenju odluke o učešću Britanije u toj intervenciji.

Blair bi trebalo u sljedećim nedjeljama da se pojavi pred tim tijelom.