Moamer Gaddafi
0

"Nigeriju podijeliti po uzoru na SFRJ"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski predsjednik Moamer Gaddafi predložio da se Nigerija podijeli na nekoliko država, duž etničkih linija razgraničenja, poput nekadašnje Jugoslavije, prenijele su agencije.

Nigerija je početkom mjeseca opozvala svog ambasadora u Tripoliju zbog toga što je libijski lider Moamer Gaddafi predložio da se Nigerija podijeli na dvije zemlje, tako što bi jedna od njih bila formirana od sjevera, gdje žive pretežno muslimani, a druga od juga, koji uglavnom naseljavaju kršćani.

Nigerija je tada odgovorila da su Gaddafijevi komentari bezosjećajni, neodgovorni i kako umanjuju njegov kredibilitet.

Odgovarajući na reakciju nigerijske vlade, Gaddafi je ponovio ideju o podjeli zemlje, ali je ovaj put predložio stvaranje ne dvije, već nekoliko neovisnih etničkih država.

"Podjelom na kršćansku i muslimansku državu neće se riješiti problemi Nigerije, zato što tamo žive različiti narodi koji traže neovisnost bez obzira na vjersko pitanje", rekao je Gaddafi.

On je rekao da Nigerija treba kopirati model nekadašnje Jugoslavije koja se raspala na nekoliko neovisnih država, javio je Reuters.

Sukobi između starosjedilaca kršćana i došljaka muslimana u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, bogatoj naftom, traju desetljećima.

U januaru je tokom četverodnevnih sukoba širom grada Josa, ubijeno gotovo 400 ljudi, a u nasilju koje je ovog mjeseca izbilo južno od Josa također je poginulo više stotina ljudi.

Iako se ti sukobi najčešće označavaju kao vjerski, njihova priroda je često politička i gospodarska, a i borba za plodnu zemlju koje ima dosta u toj oblasti.