Svjetski dan mladih
0

Nezaposlenost među mladima stvara "izgubljenu generaciju"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nezaposlenost među mladima, koja je prošle godine dostigla rekordne razine - 81 milion nezaposlenih u dobi između 15 i 24 godine - mogla bi stvoriti "izgubljenu generaciju", upozorila je danas Međunarodna organizacija rada (ILO).

"Nezaposlenost među mladima u svijetu dostigla je najviši nivo ikad zabilježen, a 2010. bi se trebala još povećati", upozorava ILO, a prenose agencije.

Stopa nezaposlenosti porasla je s 11,9 posto 2007. na 13 posto lani, a ove bi godine trebala narasti na 13,1 posto te iduće pasti na 12,7 posto, očekuje ILO.

"Mladi su pokretač razvoja gospodarstva", ocijenio je glavni direktor ILO-a Juan Somavia, dodajući da je "zapuštanje tog potencijala s gospodarskog stajališta rasipanje resursa koje bi moglo ugroziti stabilnost društva".

Nezaposlenost među mladima, koja se od 2007., povećala za 7,8 miliona ljudi, mogla bi stvoriti "izgubljenu generaciju" mladih koji su izišli na tržište rada i izgubili svaku nadu da će pronaći zaposlenje koje bi im osiguralo pristojan život, upozorava ILO.

U zemljama u razvoju, u kojima živi 90 posto mladih, mladi su osobito pogođeni tom situacijom zbog koje se smanjuje broj radnih sati i plaće onima koji rade.

Godine 2008., gotovo 152 miliona mladih, odnosno 28 posto aktivne populacije te dobi, nije uspjelo osloboditi se siromaštva unatoč svojem radu, a zarađivali su manje od 1,25 dolara na dan, navodi ILO.

Gotovo 45 posto povećanja nezaposlenosti odnosi se na mlade u industrijaliziranim zemljama, uglavnom centralnoj, istočnoj i južnoj Evropi. U SAD-u nezaposlenost među mladima povećala se za osam na 18 posto.