Svijet
7

New York Times: Hoferova pobjeda u Austriji označila bi kraj moderne Evrope

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Pobjeda krajnje desnice u Austriji mogla bi da označi kraj moderne Evrope, tvrdi New York Times.

Austrija je na korak od toga da postane prva zemlja EU u kojoj će predsjednik biti pripadnik ekstremne desnice, što je posljedica sve većeg nezadovoljstva političkim establišmentom i migrantskom krizom.

U drugom krugu predsjedničkih izbora, koji se održavaju u nedjelju, kandidat antiislamske i euroskeptične Slobodarske stranke Norbert Hofer važi za favorita.

Austrijski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali u teoriji može da raspusti vladu i izazove političku krizu u zemlji. Također, on je i vrhovni zapovjednik austrijskih oružanih snaga.

Po anketama sprovedenim prošlog vikend, Hofer ima podršku 53 posto, a Alexander Van der Bellen 47 posto iz stranke Zelenih među sigurnim biračima. Trećina anketiranih birača još nije odlučila kome će dati glas.

Norbert Hofer /45/ je avioinženjer, koji se krajnjoj desnici pridružio prije 20 godina i polako se iz regionalne politike u Gradišču popeo do nacionalne scene. U Saveznom parlamentu je od 2006. godine i trenutno obavlja funkciju potpredsjednika.

"Zapadni svijet će se u ponedjeljak, možda, probuditi s viješću da je neka evropska zemlja, prvi put od poraza nacizma, demokratski izabrala kandidata krajnje desnice da vodi državu", navodi New York Times.

Američki list upozorava da nakon austrijskih izbora slijedi glasanje Britanaca o ostanku u EU, a za godinu dana i predsjednički izbori u Francuskoj u kojima bi do pobjede mogla da dođe i desničarka Marine Le Pen.

U međuvremenu, nije nemoguće da Donald Trump uđe u Bijelu kuću.

"Ovo nije orvelovski scenario. Znakovi slabosti starog demokratskog poretka su toliko brojni da Hoferova pobjeda u prvom krugu izbora jedva da je došla do glavne stranice evropskih novina.

Čudna politika koja se vodi u Austriji nije više izolovan slučaj. Riječ je o trendu širom Evrope", piše u članku New York Timesa..

List pominje i jačanje desnih pokreta u Finskoj i Norveškoj, te u Danskoj i Holandiji.

I ovaj put posebno je pomenuta Hrvatska u kontekstu jačanja desnice.

"U Hrvatskoj, ministar kulture pokušava da rehabilituje fašističke ideje ustaša", navodi se u tekstu, a slične trendove Times vidi i u Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.