Svijet
11

Politički analitičari o izborima u Austriji: Zabrinjava popularnost desničarskih ideja u srcu Evrope

Piše: A. B.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Politički analitičari iz BiH komentirajući novoizabranog predsjednika Austrije u razgovoru za Klix.ba ističu da se na evropskoj i regionalnoj sceni dešavaju zabrinjavajuće stvari te da rezultati izbora u ovoj zemlji trebaju biti opomena građanima Evrope.

Politički analitičar Ibrahim Prohić komentirao je ne samo pobjedu Alexandera Van der Bellena na predsjedničkim izborima, već i rezultat njegovog protivnika, kandidata stranke desnog centra Slobodarske partije Norberta Hofera.

Podijeljeno društvo

"Austrijsko društvo je podijeljeno, kao što je i većina drugih društava. U konačnici nije bitno što desničar nije pobijedio, ali zabrinjava činjenica da je imao skoro polovinu glasova, baš kao i pobjednik izbora u jednoj zemlji koja je u srcu Evrope i Evropske unije. Upozoravajuće također treba biti da je desničar uopće ušao u drugi krug takmičenja i da je, dodatno, u prvom krugu imao više glasova od Van der Bellena. Svi vitalni procesi na globalnom planu u svijetu mogu se označiti kao stanje duboke nepravde i skoro nepremostivih problema u sferi ekonomije. Odatle se generira desničarenje i svojevrsni fašizam. Tamo gdje imate stalnu prijetnju konfliktom, normalno je da se stvara ksenofobičnost i negativni otpor prema strancima", kaže Prohić.

Ističe da je u ovom trenutku utješno što desničar nije pobijedio, ali opomena ostaje da svijet ide u lošem smjeru. Posebno naglašava kako su se ovaj put Austrija i Evropa spasile, a i regija s njima.

Problematičan trend

Politički analitičar Adnan Huskić mišljenja je da je u Austriji trenutno problematičan trend rasta manje popularnih i relevantnih stranaka.

"Austrija je prije 15 godina bila prva država koja je unutar EU dozvolila da krajnja desnica bude dio vlasti. Tada je to bio incident u Evropi i svi evropski partneri su reagovali na način da je Austrija bila stavljena na hladni diplomatski režim i da se s njenim predstavnicima niko nije sastajao. Ovo što se danas dešava u toj zemlji pokazuje problematičan trend. Jedina pozitivna stvar na ovim izborima je što krajnja desnica neće imati veliki utjecaj na konačni ishod rezultata u vlasti. Sličnu situaciju imamo i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje Donald Trump također pokušavati izvesti određene malverzacije", podsjeća Huskić.

Prema njegovom mišljenju, posljedica populizma u posljednje vrijeme u svijetu je što standardne stranke ne zadovoljavaju potrebe građanstva.

Podsjećamo, prema danas objavljenim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, nezavisni kandidat za predsjednika Alexander Van der Bellen osvojio je 50,3 posto glasova, dok je njegov oponent Norbert Hofer dobio 49,7 posto. Hofer je jučer vodio sa 51,9 posto glasova, međutim, 750.000 glasova koji dolaze poštom ili oko 12 posto od 6,4 miliona registrovanih glasača, izmijenili su konačni ishod.