Svijet
1

Netanyahu u Washingtonu: Da li će Obama zaustaviti sukobe u Palestini?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastat će se danas s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom u Washingtonu, a glavna tema razgovora su sukobi između Izraela i Palestine.

Ovo je prvi sastanak nakon 13 mjeseci kada je potpisan sporazum s Iranom.

Iz Kabineta izraelskog premijera saopćeno je da će fokus razgovora biti na "mogućem napretku s Palestincima ili stabilizaciji situacije, te jačanju sigurnosti države Izrael".

Sukobi u Palestini ne jenjavaju. Šest Izraelaca je povrijeđeno u incidentima u nedjelju, dok je jedan Palestinac, navodni napadač, poginuo, a drugi ranjen. U Nablusu su četiri Izraelca povrijeđena kada se Palestinac zaletio automobilom u njih. Ubili su ga policajci. Jedna Palestinka ubola je sigurnosnog službenika u blizini naselja kod Zapadne obale, koji je potom pucao u nju. Ljekari se još bore za njen život.

U blizini sela Nabi Elias jedan Izraelac je izboden. U napadu su učestvovale dvije osobe koje su pobjegle.

Nasilje između Palestinaca i Izraelaca počelo je ponovo u septembru. Izraelci su napravili barikade na većini mjesta i Palestince pretresaju ili im ne daju proći. Na meti izraelskih upada i racija su bolnice u kojim se liječe Palestinci. Veliki broj djece ubijen je u izraelskim napadima.

Navodni uzrok nasilja je glasina koja se proširila među muslimanima i jevrejima da Izrael planira olakšati dugogodišnja pravila kako bi ojačao jevrejska prava u kompleksu. Izrael je negirao ove optužbe.