Premijer Izraela
13

Netanyahu predstavio fotografije i videe koji navodno dokazuju razvijanje nuklearnog oružja u Iranu

Klix.ba
Izraelski Benjamin Netanyahu prezentirao je danas navodne dokaze, pismene, fotografske i filmske, a koji prema njegtovim tvrdnjama dokazuju da Iran ima vlastiti program za razvoj nuklearnog oružja.

Nakon dramatične najave prezentacije, Netanyahu je pred novinarima izjavio kako Iran odavno radi na razvoju nuklearnog oružja, protivno onome što je zvanični stav Teherana - da Iran ne razvija nuklearno oružje.

Premijer Izraela je prikazao navodne iranske dokumente koji dokazuju ranije težnje Teherana da razviju nuklearnu bombu. Do dokumenata je navodno došla izraelska obavještajna služba. Netanyahu je kazao da je jedini razlog čuvanja dokumenata težnja Teherana da ih upotrijebi u budućnosti.

Premijer Izraela je novinarima predstavio dokumente, fotografije i videe koji pokazuju historiju navodnog iranskog nuklearnog programa koji je počeo projektom "Amad" 1999. godine.

"Amad" je okončan 2003. godine, ali je, tvrdi Netanyahu, razvoj nuklearnog oružja nastavljen pod dva druga projekta.

Izraelski premijer tvrdi da je Iran u vrijeme projekta "Amad" htio napraviti pet nuklearnih bojevih glava jačine 10 kilotona, što je oko pet puta jača bomba od one koja je bačena na Hirošimu.

Netanyahu tvrdi da je dogovor s Iranom loš jer zvanični Teheran "laže o svom interesu za nuklearno oružje". Zaključak izraelskog premijera jeste da trenutni dogovor, kojeg kritikuje godinama, dozvoljava Teheranu da razvije nuklearnu bombu.

Prezentacija je održana u jeku preispitivanja dogovora SAD-a, evropskih sila i Irana, koji je potpisan 2015. godine i koji predviđa ukidanje sankcija u zamjenu za kontrolu nad civilnim nuklearnim programom Teherana. Preispitivanje vrši trenutna administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.