Velike kritike javnosti
42

Netanyahu okrivio izraelske obavještajce za napad Hamasa pa morao obrisati objavu

M. G.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je danas svoje šefove obavještajnih službi, rekavši da ga nikada nisu upozorili da Hamas planira veliki napad 7. oktobra, što je izazvalo politička previranja i razdor u njegovom ratnom kabinetu.

Netanyahu, koji trpi bijes javnosti jer nije preuzeo odgovornost za obavještajne i operativne neuspjehe oko napada Hamasa u južnom Izraelu, sinoć je objavio komentare na platformi X, ali ih je kasnije izbrisao.

Najviši dužnosnici - od vojnih zapovjednika i šefova interne špijunske službe Shin Bet do ministra financija - priznali su svoje propuste, ali Netanyahu nije.

Rekao je samo da će nakon rata biti vremena za postavljanje teških pitanja i dodao da se to odnosi i na njega.

"Ni u jednom trenutku i ni u jednom trenutku premijer Netanyahu nije upozoren na Hamasove ratne namjere. Naprotiv, svi sigurnosni dužnosnici, uključujući šefa vojne obavještajne službe i šefa Shin Beta, ocijenili su da je Hamas odvratan i zainteresiran za aranžman." , glasio je post na Netanyahuovom računu.

Glasnogovornik izraelske vojske, upitan o premijerovim komentarima tokom dnevne konferencije za novinare, odbio je odgovoriti, rekavši: "Sada smo u ratu, usredotočeni na rat."

Netanyahuove komentare brzo su odbacili njegovi sadašnji i bivši saveznici, uključujući Bennyja Gantza, bivšeg ministra obrane koji je sada u ratnom kabinetu.

Gantz je na mreži "X" napisao da bi Netanyahu trebao povući ono što je rekao i ne baviti se time dok traje rat.