Pred početak ramazana
0

Netanyahu obećao muslimanima slobodu na molitvu u Al-Aksi: Svetost praznika će biti očuvana

L. S.
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Uoči početka ramazana, svetog mjeseca za muslimane, tenzije u Jerusalemu su porasle uzevši u obzir rat na Bliskom istoku, no premijer Izraela Benjamin Netanyahu obećao je muslimanima slobodu na molitvu u džamiji Al-Aksa na Brdu hrama.

Izrael neće smanjiti broj vjernika kojima je dozvoljeno da se mole na Brdu hrama prve sedmice ramazana u odnosu na nivoe prethodnih godina, objavio je ured premijera Benjamina Netanyahua, prenosi The Times of Israel.

Netanyahuova odluka uslijedila je samo dva dana nakon što je Kanal 12 izvijestio o trajnim neslaganjima među šefovima sigurnosti o tom pitanju.

Iz kabineta premijera saopćeno je, pak, da će se svake sedmice praviti "situacijska procjena sigurnosti".

"Ramazan je svet za muslimane, a svetost praznika će biti očuvana ove godine, kao i svake godine", obećao je Netanyahuov ured, efektivno odbacujući ograničenja koja je tražio krajnje desničarski ministar sigurnosti Itamar Ben Gvir.

Brdo hrama je najsvetije mjesto židovima, gdje su nekada bila dva biblijska hrama, a džamija Al-Aksa je treća najsvetija svetinja u islamu, što ovo mjesto čini centralnom žarišnom tačkom izraelsko-arapskog sukoba.

"Izraelska politika je uvijek bila i uvijek će biti za održavanje slobode vjere za sve religije. Naravno, uvijek smo se tako ponašali tokom praznika Ramazana i tako ćemo se ponašati i sada", naznačio je Netanyahu na sjednici na kojoj se govorilo o pripremama za sveti mjesec.

Sjednici su prisustvovali ministar odbrane Yoav Gallant, ministar vanjskih poslova Israel Katz i ministar ratne vlade Gadi Eisenkot, kao i Ben Gvir. Na sjednici je bio i načelnik Generalštaba IDF-a Herzi Halevi, kao i čelnici Vijeća za nacionalnu sigurnost, Šin Beta, izraelske policije i drugi visoki bezbjednosni i politički zvaničnici.

"Učinit ćemo sve da očuvamo slobodu bogosluženja na Brdu hrama, dok na odgovarajući način održavamo sigurnosnem potrebe. Omogućit ćemo muslimanskoj javnosti da proslavi praznik", poručio je Netanyahu.

Objavi se suprostavio Ben Gvir koji je optužio Netanyahua da "ugrožava" Izraelce.

"Odluka da se dozvoli sličan uspon na Brdo hrama na Ramazan kao i prethodnih godina pokazuje da Netanyahu i ograničeni kabinet misle da se ništa nije dogodilo 7. oktobra. Odluka ugrožava građane Izraela i može omogućiti sliku pobjede Hamasa", smatra ministar sigurnosti Izraela.