|

Netanyahu naredio rušenje kuća Palestinaca koji su izveli napad na sinagogu

Netanyahu naredio rušenje kuća Palestinaca koji su izveli napad na sinagogu
30
A
Anadolija
18.11.2014. u 19:15
246
komentara
30

dijeljenja
Netanyahu naredio rušenje kuća Palestinaca koji su izveli napad na sinagogu Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je naredio da se sruše kuće dvojice Palestinaca koje je policija usmrtili nakon što su izveli napad na sinagogu u Jerusalemu.
U saopćenju izraelske vlade se navodi da je nakon napada izraelski premijer održao sastanak sa visokim izraelskim zvaničnicima.

Tom prilikom je naredio da se sruše kuće Palestinaca koji su učestvovali u napadu na sinagogu.

Istakao je kako je potrebno povećati kazne za ovakve i slične napade. Ponovio je da je najvažnije da se uspostavi visok stepen sigurnosti na teritoriju Izraela.

Očekuje se da će Netanyahu večeras održati konferenciju za novinare predviđenju za strane medije.

Inače, dva Palestinca koja su izvela napad na jevrejsku sinagogu rano jutros, rođaci su iz Istočnog Jerusalema, javila je izraelska policija.

Glasnogovornica izraelske policije Luba Samri kazala je u saopćenju za javnost da su dvojica "naoružanih terorista", koje su izraelske sigurnosne snage ubile na mjestu događaja, "čini se, stanovnici Istočnog Jerusalema".

Dvojica napadača iz kvarta Jabal al-Mukaber su ubila četvoricu, a ranila šestoricu Izraelaca u oružanom napadu na sinagogu u zapadnom dijelu Jerusalema.

Dvojica Palestinaca koji su izveli napad ubijeni su u protivnapadu dvojice izraelskih policajaca na mjestu događaja.

Šest Izraelaca je ubijeno, a više njih ranjeno u napadima Palestinaca od kraja oktobra do danas, usljed tenzija koje su buknule nakon ubistva palestinskog tinejdžera u Istočnom Jerusalemu u junu ove godine. U međuvremenu su izraelske snage ubile trojicu palestinskih napadača.

Tenzije su se dodatno pojačale kada su izraelske vlasti zatvorile kompleks džamije Al-Aqsa, nakon što je jedan ekstremistički rabin ranjen u zapadnom dijelu Jerusalema. Nakon tog incidenta, izraelske trupe su ubile jednog čovjeka u Istočnom Jerusalemu, što je dovelo do sukoba njihovih snaga i palestinskih demonstranata.

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najsvetije mjesto na svijetu, dok je Jevreji nazivaju Hram-planinom vjerujući da su se nekada davno na njenom mjestu nalazila dva jevrejska hrama.Izrael je okupirao Jerusalem 1967. godine. U septembru 2000. godine, kontroverzni izraelski političar Ariel Sharon posjetio je Al-Aqsu, što je kasnije pokrenulo popularno nazvanu "Drugu intifadu", ustanak protiv Izraela u kojem su ubijene hiljade Palestinaca.
Prijavi grešku


Komentari (246)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...