Svijet
3

Sukob izraelske policije s palestinskim demonstrantima u Jerusalemu

FENA
(Foto: AFP)
Izraelska policija sukobila se danas s muslimanskim demonstrantima u jerusalemskoj džamiji Al Aksa, nakon što su jevrejski ultradesničari najavili da će posjetiti tu džamiju uprkos višenedjeljnoj napetosti.

Planirana posjeta uključuje i ultradesničarske jevrejske političare, a takva najava stigla je samo nedjelju dana pošto je palestinski napadač pokušao da ubije jednog od vodećih jevrejskih aktivista koji se zalaže da se u džamiji Al Aksa mole i jevrejski vjernici, prenijela je agencija AFP.

Portparolka policije Luba Samri rekla je da je na desetine maskiranih demonstranata bacalo kamenice i petarde na snage sigurnosti, koje su potom, što čine veoma rijetko, ušle nekoliko metara u kompleks da bi uklonile blokade koje su demonstranti postavili.

Demonstranti su počeli da bacaju kamenice i petarde na policiju nakon što je policija otvorila ulaz Mugrabi za posjetioce.

To je jedini ulaz u kompleks za nemuslimansko stanovništvo.

Sukob se vrlo brzo raširio po okolnim dijelovima Starog grada, a policija je upotrijebila suzavac nedaleko od Lavljeg ulaza, jednog od sedam ulaza u Stari grad, da bi rastjerala razljućene Palestince.

Situacija u istočnom Jerusalemu je "uzavrela" zbog zahtjeva jevrejskih ultradesničara da se i Jevrejima omogući molitva u kompleksu džamije Al Aksa kao i zbog plana izraelske vlade o izgradnji oko 500 kuća u istočnom Jerusalemu.

SAD i međunarodna zajednica osuđuju planove Izraela o izgradnji novih kuća u istočnom Jerusalemu, gdje Palestinci žele da bude prijestonica njihove države, prenosi Tanjug.

Međutim, Izrael smatra Jerusalem svojom nedjeljivom prijestonicom.