|

Netanyahu najavio da će naselje na Golanskoj visoravni nazvati po Donaldu Trumpu

Netanyahu najavio da će naselje na Golanskoj visoravni nazvati po Donaldu Trumpu
74
Klix.ba
23.4.2019. u 18:26
104
komentara
74

dijeljenja
Netanyahu najavio da će naselje na Golanskoj visoravni nazvati po Donaldu Trumpu Golanska visoravan (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će jedno naselje na Golanskoj visoravni nazvati po Donaldu Trumpu, u znak zahvalnosti za odluku američkog predsjednika da prizna ovaj region kao izraelsku teritoriju.
"U čast predsjednika Trumpa, koji je priznao suverenitet Izraela nad Golanima, Izrael će uskoro naselje na Golanskoj visoravni nazvati njegovim imenom. Sretan praznik", objavio je Netanyahu na Twitteru.
Iako je ranije najavio da će to uraditi, Trump je danas službeno priznao izaelski suverenitet nad Golanskom visoravni te na taj način preokrenuo više od pola stoljeća američke politike.

"Svaki mogući budući bliskostični sporazum mora uzeti u obzir pravo Izraela na samoobranu", kazao je Trump prilikom današnjeg potpisivanja dokumenta.

Golanska visoravan se smatra okupiranom teritorijom Sirije koju decenijama kontroliše Izrael. Najava aneksije ove teritorije izazvala je žestoke kritike. Brojni vanjskopolitički analitičari mišljenja su kako će novi potez lidera SAD-a izazvati novu krizu na Bliskom istoku.
Prijavi grešku


Komentari (104)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...