Sporna odluka
175

Netanyahu najavio da će muslimanima ograničiti pristup džamiji Al-Aqsi tokom ramazana

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael će ograničiti pristup muslimanskim vjernicima džamiji Al-Aqsa tokom nadolazećeg svetog mjeseca ramazana u skladu sa sigurnosnim potrebama, rečeno je danas iz ureda premijera Benjamina Netanyahua.

Al-Aqsa, jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za muslimane, nalazi se na vrhu brda u jerusalemskom starom gradu na mjestu na kojem se i Jevreji mole Bogu jer se tamo nalazio hram iz biblijskih vremena.

Pravila o pristupu Al-Aqsi čest su izvor napetosti, posebno tokom praznika uključujući ramazan koji ove godine počinje 11. marta.

Na pitanje o mogućnosti blokiranja pristupa muslimanima Al-Aqksi, Netanyahuov ured je odgovorio da je "premijer donio uravnoteženu odluku da dopusti slobodu vjerskih obreda unutar sigurnosnih potreba koje su odredile sigurnosne službe".

Ministar javne sigurnosti Itamar Ben Gvir, krajnje desni koalicijski partner u Netanyahuovoj vladi, rekao je da će "oni koji mrze Izrael iskoristiti ramazan da iskažu podršku liderima Hamasa i pozovu na nasilje", prenosi The Times of Israel.