Tradicija chhaupadi
0

FOTO / Nepalke zatvaraju u šupe tokom PMS-a jer smatraju da su zarazne

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nepalska tradicija nalaže da žene i djevojke, dok imaju menustraciju ili su u postporođajnom periodu, budu izolovane, jer su nečiste i zarazne. Tradicija ''chhaupadi'' kriva je za smrt nekoliko žena širom države, a poznato je da uzrokuje depresiju među ženama.

Smatra se da je sve što Nepalka tokom menustracije dotakne kontaminirano i prljavo te da se od njene prljavštine moraju zaštititi ostali članovi zajednice. Zbog toga žene i djevojke zatvaraju u šupe koje su toliko male da se one ne mogu ispružiti niti stajati u njima i u kojim imaju samo slamnate krevete, a bilo kakva komunikacija ili kontakt sa ostatkom zajednice im je zabranjena.

Nepalka Saraswati Biswokarma (13) sjedi u mraku i skuplja se na imitaciji kreveta od slame gdje u hladnoći i strahu mora iskusiti svoju prvu menustraciju. U šupi boravi sedam dana i noći, a mora provesti još jednu prije nego bude dovoljno "čista" za okolinu.

"Ovdje sam već sedam dana i imam samo još jednu noć pa mogu da izađem. Nije lijepo ovdje, strašno je i bila sam veoma usamljena prvu noć. Bila sam tako uplašena", govori Saraswati Biswokarma, prenosi AFP.

Foto: AFP
Foto: AFP
Izolacija Saraswati i ostalih djevojčica dio je hindu tradicije. Za to vrijeme ženama nije dozvoljen nikakav kontakt sa zajednicom, a pogotovo ne sa muškarcima iz sela, da ih ne bi "zarazili prljavštinom".

"Ja ne smijem ništa dodirnuti niti smijem otići u kuću. Moram ostati u šupi, a hranu mi dostavlja mama i to tako što ja čekam sa tanjirom kad me ona pozove. Također, ne smijem da jedem mliječne proizvode, niti meso", dodaje Biswokarma.

Vlada Nepala zabranila je tradiciju ''chhaupadi'' 2005. godine, međutim napori da se zabrana provede u djelo su bili minimalni ili nikakvi te je tradicija još na snazi.