Šokantna praksa u Kambodži
0

Petogodišnje djevojčice prisiljene na prostituciju

Sarajevo-x.com
Djevojčice u rehabilitacijskom centru
Djevojčice u rehabilitacijskom centru
Svay Pak u Kambodži prati uznemirujuća reputacija. Naime, selo na periferiji Phnom Pena, glavnog grada Kambodže, poznato je kao mjesto gdje se male djevojčice otvoreno prodaju grabežljivcima u potrazi za seksom.

Jedna od djevojčica žrtava trgovine bijelim robljem kazala je CNN-u da je u bordelu počela raditi prije nego što je počela čitati.

"Imala sam između pet i šest godina, prva mušterija mi je rekla 'Želim imati spolni odnos s tobom', ali ja nisam znala kako se to radi. Niko mi nije mogao pomoći", kroz suze priča žrtva okrutne kambodžanske prakse.

A sve je počelo tako bezazleno. Jedan joj je muškarac, kaže, prišao dok se igrala na ulici. Zamolio je da priđe i razgovara s njim, prije nego što je bila svjesna šta se dešava, on je već tražio seks.

Mnoge djevojke iz njenog susjedstva doživjele su istu sudbinu. Uznemirujuća činjenica je i da neke djevojčice u seksualno roblje prodaju vlastiti roditelji.

U bordelima djevojke borave u zajedničkim prostorijama bez prozora. Sobe u bordelu u kojem je živjela sagovornica CNN-a bile su krcate maloljetnim djevojčicama koje čekaju svoje prve klijente. Naime, taj bordel je specijaliziran za nevine djevojčice.

Najčešće mušterije su stranci koji u to područje dolaze jer znaju da mogu pronaći mlade djevojke na prodaju.

"Isprva su prema meni bili ljubazni, ali nakon što su me silovali, pretukli su me.", priča bivša žrtva prisilne prostitucije.

Sada joj je 18 godina i više nije robinja užasnog i bolnog načina života. Prije tri godine pronašla je sigurno utočište nakon što se Don Brewster sa suprugom doselio u susjedstvo i otvorio rehabilitacijski centar za djevojčice, seksualne robinje.

"U pitanju je jedno veliko zlo za koje ne postoji razumijevanje. Djevojčice žive u nezamislivoj patnji, a niko ništa ne poduzima", kaže Brewster.

U Svay Paku stvari su se posljednjih godina promijenile samo naizgled. Djevojčice prostitutke su nekad stajale na ulici i čekale mušteriju. Toga više nema, a ni svodnici više ne zaustavljaju svakog stranca nudeći im djevice.

No, iako se trgovina robljem sklonila s ulica, ona još uvijek postoji. Premještena je u podzemlje. Brewster kaže da skoro svaki dan njegova organizacija spasi po jednu petogodišnjakinju i pruži joj utočište gdje može biti ono što jeste, dijete.