Okrutna vjerska obaveza
0

Djevojčice u Indiji se prostituiraju zbog tradicije

Sarajevo-x.com
Glumac Anil Kapoor sa ekipom CNN obišao distrikt Bharatpur
Iako zabranjena zakonom, tradicija prisiljavanja djevojčica na prostituciju još uvijek je duboko ukorijenjena u ruralnim područjima Indije. Ta okrutna tradicija počela je kao vjerska obaveza, ali se nastavila zbog novca.

Trinaestogodišnja Puja iz indijskog distrikta Bharatpur voli plesati i pjevati, te mašta o tome da bude glumica barem jedan dan. Puja je prva djevojčica koja je u svojoj porodici dobila šansu da se školuje i ne namjerava je protraćiti.

S druge strane, njena sestra Priya nije imala takvu sreću. Priya, danas u kasnim 30-im, je bila prisiljena na prostituciju još dok je bila djevojčica. Priče kao što je njena uobičajene su u distriktu Bharatpur, mjestu gdje se djevojčice prodaju bordelima čim zakorače u tinejdžerske godine.

Prelazak u odraslo doba obilježava se ceremonijom nazvanom Nathni Utarna, što u prijevodu znači "skidanje ukrasa s nosa". Ceremonija označava djevojčicinu spremnost da počne sa prostitucijom.

Nerijetko djevojčice na prostituciju prisiljavaju vlastiti očevi i braća. Oni ne vide ništa loše u ovoj tradiciji, koja je započela sa "devdesi" kulturom (devdesi u prijevodu znači sluga Božiji). Tokom njihove vladavine, djevojke su u ime religije provodile cijeli život kao seksualne robinje. Zabavljale su prinčeve i zemljoposjednike, a postupno bi postajale prostitutke. Devadasi sistem i praktikovanje te tradicije zabranjeno je 1988. godine, međutim sve što se od tada do sada promijenilo jeste to što se ceremonije obavljaju ilegalno i u tajnosti, a tradicija je i dalje duboko ukorijenjena posebno u ruralnim dijelovima Indije.

U područjima ekstremnog siromaštva, roditelji slanje svojih kćeri u prostituciju vide kao spas od bijede. Prostitutke u New Delhiju zarade i do 20 dolara za jedan dan. Za porodice koje žive sa manje od jednog dolara dnevno to je pravo bogatstvo. I Priya radi u bordelu u New Delhiju. Zarađuje pristojno i ne namjerava napustiti ovaj posao jer ne želi da njena djeca imaju istu budućnost.

Dobrotvorna organizacija "Plan India" godinama se trudi izbrisati ovu tradiciju. Zvijezda filma "Milijunaš s ulice" Anil Kapoor odveo je ekipu CNN-a u distrikt Bharatpur kako bi im pokazao evidentne promjene u zaustavljanju ove tradicije..

"Danas žene sve više i više zauzimaju stav protiv prostitucije. Nadam se da ćemo okončati ovu tradiciju", kazao je Kapor ekipi CNN-a. "Plan India" unosi promjene u selima u kojim je ova tradicija duboko ukorijenjna, grade se putevi i otvaraju škole te se nadaju postupnom odbacivanju pogubnih običaja.

"Teško je ženu koja se bavi prostitucijom natjerati da prekine zbog solidne zarade, ali naši napori će ići u smjeru da spriječimo mlađu djecu da krenu tim putem. Obrazovanje je ključ", kaže Bhagyashri Dengle, direktorica "Plan Indije".