{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nemojte čekati da Amerika sama riješi svjetske probleme"

F
23.9.2009. u 22:05
0
4
"Nemojte čekati da Amerika sama riješi svjetske probleme"
0
"Nemojte čekati da Amerika sama riješi svjetske probleme"
Foto: AP
U prvom govoru pred Općom skupštinom UN-a američki predsjednik Barack Obama u srijedu je pozvao članice UN-a da se aktivnije uključe u rješavanje globalnih problema, umjesto da čekaju da Amerika sama riješi te probleme.
Istaknuvši da je njegova vlada "riječju i djelima počela novo doba angažiranja sa svijetom", za razliku od dosta jednostrane vanjske politike Bushove vlade, Obama je kazao kako je "sada vrijeme da svi preuzmu globalnu odgovornost za globalne izazove".

"Oni koji su kritizirali Anerikance da u svijetu djeluju sami ne mogu sada stajati postrani i čekati da Amerika sama riješi svjetske probleme", istaknuo je.

"Kao što se nijedna zemlja ne može ograditi od svijeta, tako se nijedna zemlja, bez obzira na to koliko bila velika i moćna, ne može sama suprotstaviti globalnim izazovima".

Obama je izdvojio neke od svjetskih problema i zadaća koji stoje pred UN-om.

"Ekstremisti siju teror u dijelovima svijeta", rekao je Obama. Dugotrajni sukobi se nastavljaju unedogled.

Događa se genocid i masovna ubojstva. Sve je više i više zemalja s nuklearnim oružjem. Otapaju se ledenjaci na zemljinim polovima. Opstaje siromaštvo i panedemijske bolesti, kazao je.

"Ne govorim to da bih pobudio strah, već da upozorim na činjenicu: magnitudi naših izazova trebamo se suprotstaviti našim akcijama."

Citirajući bivšeg predsjednika SAD-a Franklina D. Roosevelta, kako "svjetski mir počiva na kooperativnim naporima cijelog svijeta", Obama je kazao da danas na zajedničkim naporima ne počiva samo mir već i "zdravlje i prosperitet svih nas".

Usprotivio se upotrebi UN-a kao foruma za poticanje razlika umjesto za traženje zajedničkoj jezika, rekavši kako je lakše kriviti druge za svoje probleme nego prihvatiti odgovornost za vlastite poteze.

Obama je istaknuo da u današnjem povezanu svijetu, koji dijeli zajedničku sudbinu, podjela na sjever i jug više nema smisla, ravnoteža moći se neće održati, a ni jedna zemlja ne treba dominirati nad drugom zemljom.

Pozvao je na "izgradnju nove koalicije koja će premostiti stare podjele - koaliciju različitih vjera i uvjerenja, sjevera i juga, istoka i zapada, crnih bijelih i smeđih". To je budućnost koju Amerika želi, budućnost mira i napretka koju možemo dostići samo ako priznamo da sve zemlje imaju prava, ali i odgovornosti, što treba biti vodeće načelo međunarodne suradnje, rekao je.

Obama je u svom programatskom govoru u UN-u podsjetio je i na korake koje je njegova vlada učinila u proteklih osam mjeseci, od odluke o zatvaranju Guantanama, zabrane mučenja do postupna povlačenja američkih snaga iz Iraka, poboljšanja odnosa s Rusijom i poteza prema znatnu smanjenju nuklearnih arsenala.

Podsjetio je na "stalne i agresivne" napore SAD-a u mirovnom procesu na Bliskom istoku, u ostvarenju mira i stabilnosti s dvjema državama, Izraelom i Palestinom.

Obama je ponovio i da se njegova vlada bori s klimatskim promjenama te da je uložila 80 milijarda dolara u razvoj alternativnih izvora energije.

Naglasio je i američke napore u koordiniranu međunarodnom odgovoru na globalnu gospodarsku krizu, preko skupine G-20, u okviru kojih je uloženo više od 2000 milijarda dolara poticaja za pokretanje gospodarstva.

Često prekidan pljeskom, Obama je podsjetio i na promjenu odnosa SAD prema UN-u, od plaćanja dugova, preko priključenja Vijeću za ljudska prava UN-a do prihvaćanja UN-ovih Milenijskih ciljeva razvoja.

Četiri stupa na kojma se treba temeljiti budućnost svijeta, po Obaminim su riječima, "neširenje nuklearnog oružja i razoružanje, promicanje mira i sigurnosti, očuvanje planeta i globalno gospodarsvo koje pruža priliku svim ljudima".

Sprječavanje širenja nuklearnog oružja, po njegovim je riječima, prvi je cilj jer je svijet danas suočen sa sve širom i složenijom proliferacijom koja može pridonijeti utrci u naoružanju u svakoj regiji i mogućnosti ratova i terorizma nezamislivih razmjera.

Najavio je da će pojačati napore u poštivanju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, te poseban summit u travnju 2010. posvećen tom cilju.

"Ako vlade Irana i Sjeverne Koreje budu ignorirale međunarodne standarde i nastave razvijati nuklearno oružje..., proširujući utrku u naoružanju u istočnoj Aziji i na Bliskom istoku, morat će snositi odgovornost", upozorio je Obama.

Posebno je istaknuo važnost stalnog promicanja mira u svijetu te ulogu UN-a u tim naporima.

Amerika će, po njegovim riječima, u suprotstavljanjju nasilnim ekstremistima koji siju sukobe, mržnju i razaranje, iskovati trajna partnerstva protiv terorista te neće dopustiti Al-Kaidi da ima utočišta i pokreće napade iz Afganistana ili bilo koje druge zemlje.

Naglasio je i prednost SAD u suradnji s pakistanskim narodom i vladom.

Američki se predsjednik založio za jačanje učinkovitosti mirovnih operacija UN-a od Sudana, do Konga, Haitija i Istočnog Timora.

Obama je naglasio i trajnu predanost SAD-a globalnim naporima u iskorjenjivanju siromaštva, suzbijanju AIDS-a, tuberkuloze, malarije i drugih bolesti. Amerika će uvijek stajati uz one koji se bore za svoje dostojanstvo i svoja prava, promicati demokraciju i ljudska prava, rekao je.

"Došli smo do ključnog trenutka. SAD je spreman za novo poglavlje međnarodne suradnje, ono u kojem se priznaju prava i odgovornosti svih zemalja. Pozivamo sve zemlje da nam se pridruže u izgradnji budućnosti koju naši narodi zaslužuju", zaključio je američki predsjednik, pozdravljen velikim pljeskom ispunjene dvorane Opće skupštine UN-a, u kojoj se okuplio više od 120 predsjednika država ili vlada.

Nakon njega je na govornicu stupio libijski čelnik Moamer Gadafi.

U blizini sjedišta UN-a u srijedu se održava prosvjedni skup
Gadafijevih pristaša, ali i njegovih protivnika.

Obama će navečer biti domaćin tradicionalnog američkog prijama za predsjednike država ili vlada i vođe izaslanstava članica UN-a.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je vodio hrvatsko
izaslanstvo na otvorenju godišnjeg skupa UN-a, svoj će govor pred Općom skupštinom UN-a održati u četvrtak navečer po lokalnom vremenu, javila je Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: