Pljačke i napadi na policiju
0

Nemiri u Londonu trajali i drugu noć

SRNA
Foto: AFP
Britanska policija osudila je talas "sličnih kriminalnih aktivnosti", koji su trajali širom Londona drugu noć zaredom, nakon nemira u Tottenhamu koji su izbili kada je policija ubila Marka Duggana.

U saopštenju policije navodi da se da su policajci bili meta napada i da je oštećeno i nekoliko vozila. Tri policajca su povrijeđena kada ih je udarilo vozilo prilikom pokušaja hapšenja u Waltham Forestu u istočnom dijelu Londona.

Prema pojedinim izvještajima, grupa od oko 200 mladih pljačkala je prodavnice i napadala policiju u Coldharbour Laneu i High Streetu u južnom dijelu Londona. 

Nemiri su prijavljeni u naseljima Enfield, Walthamstow i u drugim dijelovima britanske prijestonice.

Policija navodi da je bilo nekoliko sličnih kriminalnih aktivnosti širom grada.

Londonskoj vatrogasnoj brigadi prijavljeno je nekoliko požara u Enfieldu, Brystoneu i Walthamstowu.

Nemiri u Londonu izbili su nakon što su se slična dešavanja zbila u Tottenhamu u subotu uveče, a trajali su i do nedjelje ujutro. 
Mirni protesti zbog toga što je policija 4. avgusta  pucala i ubila  29-godišnjeg Marka Duggana prerasli su u nasilje u večernjim satima.

Nemiri su se proširili na obližnje Wood Green i Tottenham Hale. Prodavnice su napadane  i pljačkane, 26 policajaca i tri civila su  povrijeđena, dok su podmetani požari u zgradama i automobilima.

U pojedinim dijelovima Tottenhama prisutne su jake policijske snage.

Zbog povezanosti sa prvom večeri nemira uhapšeno je 56 osoba. Većina je privedena zbog pljačke i drugih prekršaja poput nasilnog ponašanja, krađe i posjedovanja ukradene robe.

Pored Duggana 4. avgusta, otvorena je vatra i na policiju. Oružani incident desio se u sklopu policijske operacije "Trozubac" tokom koje je vođena istraga o kriminalu u afričkim i karpiskim zajednicama u gradu.