Financial Times
0

Nema stabilnosti bivše Jugoslavije bez bolnih istina o zločinima

FENA
Dick Marty (Foto: AP)
Dick Marty (Foto: AP)
Pod naslovom "Kosovska mračna prošlost" Financial Times objavljuje u petak urednički komentar u kojem iznosi stav da bi Sjedinjene Države i Evropska unija, nakon usvajanja izvještaja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima, morale dopustiti pokretanje istrage o "navodnim ratnim zločinima".

Još otkako su 2008. godine priznale neovisnost Kosova, piše Financial Times, Sjedinjene Države i njihovi saveznici u Evropskoj uniji nisu gajili nikakve iluzije glede zloćudnog utjecaja korupcije najvišeg ranga i organiziranog kriminala u bivšoj srbijanskoj pokrajini.

Nekadašnji američki veleposlanik u Prištini je primijetio da će sve dok ne budu uhićeni besramno korumpirani visoko pozicionirani dužnosnici, stanovnici Kosova zaključiti da je vlada tek nešto više od kleptokracije.

Zapadne zemlje su se, usprkos svemu, nastavlja list, svaka ponaosob pokazale nespremnim da istraže optužbe po kojima je na Kosovu, neposredno po okončanju rata za nezavisnost, obavljana trgovina ljudskim organima. List podsjeća na suštinu optužbi o ubijanju srpskog zatvorenika kojima su, po odvođenju u Albaniju, vađeni bubrezi koji su kupce nalazili na privatnim stranim klinikama.

U Washingtonu i Bruxellesu se, piše Financial Times, strahovalo da bi eventualna službena istraga o tome išla naruku Srbiji koja bi, gnjevna zbog secesije Kosova, iskoristila svaki raspoloživi materijal da diskreditira albanske vlasti na Kosovu.

Financial Times, u uredničkom komentaru zauzima stav da sada više nema nikakvih razloga za odgađanje pokretanja jedne takve istrage. List podsjeća na odluku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i navodi da su vlasti na Kosovu i u Albaniji autora usvojenog izvještaja o trgovini ljudskim organima Dicka Martyja nazvale prosrpskim propagandistom. Ni okolnosti ni sadržina Martyjeva izvještaja ne opravdavaju takve napade, ocjena je Financial Timesa.

Jedan od razloga je što je prve optužbe o trgovini organima 2008. godine javno iznijela Carla del Ponte, svojevremeno glavna tužiteljica Haškog tribunala. Drugi razlog leži u tome što Martyjev izbalansirani izvještaj nedvosmisleno osuđuje srpske ratne zločine i ukazuje da su kosovski Albanci, prenosi dalje list, bili žrtve užasnog nasilja kao posljedice sumanute politike etničkog čišćenja koju je provodio diktator Slobodan Milošević.

Stabilnost u bivšoj Jugoslaviji, piše komentator Financial Timesa, zahtijeva da budu saopćene bolne istine o svim ratnim zvjerstvima.

Martyjev izvještaj sadrži dovoljno uznemiravajućih svjedočenja da bi se opravdalo pokretanje neovisne istrage. Sjedinjene Države i Evropska unija ne bi smjele tu istragu sprečavati zadržavanjem ili filtriranjem osjetljivih dokumenata. Kosovo i Albanija moraju održati obećanje o punoj suradnji. Konačno, Srbija ne bi smjela da ovu aferu iskoristi za destabilizaciju Kosova čija neovisnost, zaključuje Financial Times, ostaje u najboljem dugoročnom interesu cijele regije.