Svijet
0

Nekoliko hiljada Mursijevih pristalica na demonstracijama u Egiptu

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Pristalice bivšeg egipatskog predsjednika Mursija su mobilizirale samo nekoliko hiljada osoba u petak, nakon tri sedmice represija u skupovima obilježenim s nekoliko sukoba s Mursijevim protivnicima, kada su poginule dvije osobe.

Dvije osobe su poginule u Aleksandriji, velikoj luci na sjeveru i u blizini Damiete, u delti Nila, u sukobima između pristalica i protivnika radikalnog islamističkog predsjednika kojega je svrgnula vojska, saopćili su medicinski izvori.

Od 14. augusta, vojska i policija, koje su dobile odobrenje da pucaju na demonstrante koji pokažu neprijateljsko ponašanje, nasilno su rastjerale gotovo sve skupove Morsijevih pristalica, koje je uglavnom organiziralo Muslimansko bratstvo.

Hiljadu osoba je poginulo od polovine augusta, uglavnom prve sedmice, većina demonstranata su bile Mursijeve pristalice. Više od 2.000 pripadnika Muslimanskog bratstva je uhapšeno, među kojima su glavne vođe ovog uticajnog bratstva iz kojega potiče i svrgnuti predsjednik.

U petak se formiralo nekoliko povorki u Kairu na izlazima iz džamija nakon džume, u kojima je bilo nekoliko hiljada ljudi, prema novinarima novinske agencije AFP.

Još nekoliko "malih" demonstracija je započelo poslijepodne u nekoliko pokrajina u zemlji, prema pisanju egipatskih medija.

Već dvije sedmice, bratstvo ima poteškoća s mobiliziranjem ljudi. Ono poziva svakog petka pristalice Mursija na "mirne" demonstracije u broju od nekoliko miliona, ali ne okupi više od nekoliko hiljada osoba, a prije 14. augusta je jednostavno okupilo stotine hiljada.

Od prije dvije sedmice, objavljena su nekolika smrtna slučaja na demonstracijama zbog sukoba između civilnih pristalica i protivnika Mursija.

Privremena vlada koju je postavila vojska nakon svrgavanja prvog demokratski izabranog šefa egipatske države optužuje Muslimansko bratstvo za "terorističke" aktivnosti i val hapšenja bez presedana i ciljala je sve nivoe hijerarhije ovog bratstva, uključujući vrhovnog vođu Muhameda Badija među lokalnim kadrovima, kao i one u udaljenim selima.

U četvrtak, u napadu autobombom u Kairu gađan je ministar unutarnjih poslova Muhamed Ibrahim, koji se smatra jednim od glavnih "jastrebova" vlade u njenoj "borbi protiv terorizma" Muslimanskog bratstva.

Ibrahim, koji je bio u blindiranom automobilu, nije pogođen, ali je obećao da će "željeznom rukom" kazniti svaku prijetnju "nacionalnoj sigurnosti".

On je također upozorio na "val terorizma" koji će doći, prema njegovom mišljenju, obećavši, međutim, da vlasti neće dozvoliti povratak terorizma iz 1980-tih i 1990-tih godina.