Svijet
0

Na hiljade Mursijevih pristalica na ulicama

FENA
(Foto: Anadolija)
Na hiljade pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija protestovalo je u Kairu u petak, uzvikujući parole protiv komandanta egipatske vojske, generala Abdela Fataha al-Sisija, koji je svrgnuo Mursija s vlasti 3. jula.

Jedna osoba je ranjena u puškaranju koje je izbilo tokom marša nekoliko hiljada Mursijevih pristalica u Fajumu, južno od Kaira, javila je egipatska državna novinska agencija Mena.

Četiri osobe su povrijeđene u sukobima između Mursijevih pristalica i mještana grada Zagazig u delti Nila, javila je egipatska državna televizija, prenosi agencija Reuters.

Na stotine Mursijevih pristalica izašlo je na ulice priobalnog grada Aleksandrije i u pokrajini Buhajra, saopćili su svjedoci.

Ministar unutarnjih poslova Mohamed Ibrahim, koji je u septembru preživio pokušaj ubistva, naredio je policiji da se odlučno suprotstavi svakom pokušaju kršenja zakona.

Egipatske snage sigurnosti su 14. i 15. augusta napale dva skupa Mursijevih pristalica u Kairu i ubile na stotine civila.

Vlada je otada proglasila vanredno stanje i uvela policijski sat. Na hiljade pripadnika Muslimanskog bratstva, uključujući i Mursija lično, uhapšeno je.

Naoružane osobe ubile su policajca u petak na ulici grada El-Ariša na sjevernom Sinaju, saopćili su sigurnosni i medicinski zvaničnici.

Egipat se bori protiv islamističke pobune na Sinajskom poluotoku na kojim vlada bezakonje, i koji se graniči s pojasom Gaze pod palestinskom vlašću i s Izraelom.