Svijet
0

Mursijeve pristalice planiraju nastaviti sa protestima u nedjelju

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Pristalice svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija najavile su nove demonstracije u nedjelju, nakon što su u prethodna četiri dana snage sigurnosti u Egiptu ubile stotine demonstranata.

Policija je u subotu uhapsila 385 ljudi unutar džamije Al-Fath u Kairu, no čak ni masovna ubistva i hapšenja nisu natjerale pristalice Mursija da obustave proteste. Različiti su izvještaji o broju poginulih te brojke variraju od nekoliko stotina do više hiljada ubijenih demonstranata.

Vojska je svrgnula demokratski izabranog predsjednika Mursija 3. jula, što je dovelo do masovnih protesta, ali i dubokih podjela u egipatskom društvu. Situacija je eskalirala u posljednjih nekoliko dana kada je počinjen užasan masakr nad civilima.

Snage sigurnosti su u petak opkolile džamiju Al-Fath u Kairu, gdje su se Mursijeve pristalice sklonile i u kojoj su bila poredana tijela desetaka ubijenih demonstranata. Do subote popodne, situacija je prerasla u nasilje, te je policija na kraju uhapsila gotovo 400 ljudi. Osim u Kairu, demonstranti su ubijani i u Aleksandriji.

Među poginulima je u petak bio i sin Mohameda Badiea, šefa Mursijevog pokreta Muslimansko bratstvo, a u subotu je uhapšen brat lidera Al-Kaide Aymana al-Zawahirija, piše AFP.