Švedska
0

Nekoliko hiljada demonstranata protiv ultradesnice

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko hiljade ljudi okupilo se večeras u centru Štokholma kako bi pod sloganom "Ne rasizmu" izrazilo protest povodom izbornog rezultata ultradesničara i njihovog ulaska u parlamemnt.

"Veoma je važno da pokažemo da se velika većina stanovnika Švedske protivi desničarskim ekstremistima poput članova Švedske demokratske stranke", izjavio je Per Branevig (33), jedan od učesnika protesta.

    	Prema procjeni policije, oko 6 000 ljudi, od kojih su neki nosili parole "Ne rasistima u parlamentu", okupilo se na centralom trgu švedske prijestonice.

    	Mirne proteste spontano je organizovala Felicija Margino, 17-godišnja djevojka iz predgrađa Štokholma, koja je bila toliko razočarana rezultatima izbora da je na svojoj stranici na "Fejsbuku" objavila poziv na protest, prenosi dnevnik  "Ekspresen".

    	Švedska vladajuća koalicija desnog centra osvojila je najviše glasova na jučerašnjim izborima, ali nedovoljno za većinu, pošto je ultradesničarska Švedska demokratska stranka udvostručila broj dobijenih glasova u odnosu na prethodne izbore i prvi put ušla u parlament.

    	Spontane demonstracije protiv švedskih ultradesničara održane su i u Geteborgu, drugom po veličini gradu u zemlji, gdje se okupilo oko 1 000 ljudi, javila je agencija TT.

    	Novi protestni skup u Štokholmu planiran je za 4. oktobar.