Švedska
0

Sutra parlamentarni izbori, ulazak ekstremne desnice izvjestan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko sedam miliona Šveđana s pravom glasa u nedjelju bira novi parlament, u kome bi se, kako pokazuju istraživanja javnog mnijenja, prvi put mogla naći krajnja desnica. Pored parlamentarnih, u nedjelju će biti održani i regionalni i općinski izbori.

Dva od tri provedena istraživanja pokazuju da će radikalno desna partija Švedske demokrate preći cenzus od četiri posto i prvi put zauzeti mjesta u parlamentu, prenosi Reuters.

Aktuelni švedski premijer koalicione vlade desnog centra Fredrik Reinfeldt pozvao je birače da glasaju taktički, da bi zadržali krajnju desnicu dalje od političkog života.

Šveđani u nedjelju biraju između desnog centra koji nudi "tanji" model socijalne zaštite i veće rezove kada je riječ o porezu na dohodak građana, dok lijevi centar želi veća izdvajanja bogatih u cilju finansiranja škola, bolnica i brige o starima.

Glavna politička platforma Švedskih demokrata je drastično smanjenje broja imigranata.

Ova partija otvoreno kritikuje islamizaciju starog kontinenta i smatra da islam nije "kompatibilan sa švedskim vrijednostima".

U Švedskoj danas ima oko 15 posto imigranata prve ili druge generacije, najviše iz islamskih zemalja.

Prema podacima tri istraživanja koja su provedena, vladajuća Alijansa za Švedsku koju čine Umjerena partija, Partija centra, Liberalna partija i Demohrišćani, odnijeće pobjedu nad opozicijom koju čine Socijaldemokrate, Zeleni i Ljevičarska partija.

Prema istraživanju agencije "DN Sinovate" Švedske demokrate bi osvojile 21 mjesto u parlamentu koji broji 349 mjesta.