Svijet
0

Demonstracije protiv rasizma u tri najveća švedska grada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Destak hiljada ljudi demonstriralo je u ponedjeljak uvečer u centru Stockholma protiv rasizma, a povodom ulaska u parlament ekstremne desničarske stranke Švedski demokrati.

Protesti su organizirani i u drugom najvećem gradu Göteborgu na zapadu Švedske, gdje je na ulice izašlo oko 5.000 ljudi, kao i u trećem najmnogoljudnijem gradu Malmeu, na jugu zemlje, javio je radio SR International - Radio Sweden.

Demonstranti u švedskoj prijestolnici nosili su slogane "Bez rasizma u parlamentu" i "Mi se stidimo", izvijestila je švedska novinska agencija TT.

Proteste je potaknula 17-godišnja Felicia Margino, koja je poziv na sudjelovanje u demonstracijama poslala na internet društvenoj mreži Facebook.

"Želim pokazati da mi ne podržavamo rasizam u našoj zemlji", izjavila je Margino agenciji TT.

Stranka Švedski demokrati je u nedjelju prvi put u povijesti te zemlje ušla u parlament, a koalicijska vlada desnog centra premijera Fredrika Reinfeldta osvojila je 49,2 posto glasova, odnosno tri glasa manje od apsolutne većine, zbog čega će joj biti potreban partner za formiranje vlade .

Koalicija "Savez", međutim, ne želi surađivati sa Švedskim demokratima, koji zastupaju antiimigracijsku i antiislamski politiku.