Ključna država
9

Neizvjesna borba za Senat SAD-a: Georgia 6. decembra organizuje drugi krug izbora

V. K.
Herschel Walker i Raphael Warnock (Foto: EPA-EFE)
Herschel Walker i Raphael Warnock (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je postalo poznato kako će rezultati izbora za američki Senat ovisiti o tri savezne države, tačnije Nevadi, Arizoni i Georgiji, saopćeno je kako će upravo u u posljednjoj od navedenih biti održan drugi krug izbora.
Naime, državni sekretar Brad Raffensperger izjavio je kako je trka za Senat SAD-a u Georgiji i dalje tijesna te da nijedan od kandidata nije dobio više od 50 posto glasova nakon 99 posto prebrojanih glasova.

Zbog toga, odlučeno je kako će se ići u drugi krug izbora koji će biti održani 6. decembra.

U ovoj saveznoj državi, borba za Senat se vodi između republikanca Herschela Walkera i demokrate Raphaela Warnocka.

Povodom ove odluke oglasio se i Raphael Warnock koji je potvrdio organizaciju drugog kruga izbora.

"Idemo u drugi krug Georgija. Hajmo ovo uraditi još jednom", rekao je Warnock.

Uoči izbora, tokom razgovora s profesorom na Univerzitetu Colorado Edinom Mujkićem, osvrnuli smo se upravo i na kandidate u Georgiji.

Rezultati u saveznoj državi Georgija (Foto: BBC)
Rezultati u saveznoj državi Georgija (Foto: BBC)

"Senat je ahilova peta Republikanaca. Trump se tu umiješao i praktično sam izabrao nekoliko kandidata u državama koje su Republikanci trebali uzeti. U Georgiji je izabrao Herschela Walkera, poznatog NFL igrača iz 80-ih i 90-ih, i niko nije htio da ide protiv njega unutar Republikanske stranke tako da se sve mane Walkera nisu mogle tada pokazati. Ispostavilo se da je kao kandidat Walker vrlo loš, moglo bi se reći i da je sramota za Republikance. Lažno se predstavljao, ima historiju porodičnog nasilja dok je dokazano da je platio nekoliko žena da imaju abortus. Također, njegov ga se sin praktično odrekao preko društvenih mreža tvrdeći da nikad nije bio kod kuće itd. Sve je to rezultiralo situacijom gdje se čak i Raphael Warnock, sveštenik koji je trenutni senator, ustručavao da napadne Walkera otvoreno", objasnio je Mujkić za Klix.ba

Kada je riječ o drugim ključnim državama, u Arizoni kandidata Demokratske stranke Mark Kelly vodi s 51 posto glasova naspram republikanskog kandidata Blakea Mastersa koji je trenutno na 46 posto podrške. Ipak, ono što treba uzeti u obzir, do sada je u Arizoni prebrojano 68 posto glasova.

Druga savezna država u kojoj se vodi bitka između dvije partije je Nevada. U ovoj državi, Republikanac Adam Laxalt nalazi se u prednosti u odnosu na Catherine Cortez Masto. Prema podacima New York Timesa u Nevadi je prebrojano oko 75 posto listića.