Svijet
0

Neidentificirana letjelica se srušila na južnokorejski otok

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bespilotna letjelica srušila se na južnokorejskom otoku u blizini sporne pomorske granice sa Sjevernom Korejom, rekao je u utorak južnokorejski zvaničnik ministarstva odbrane, pokrećući istragu o tome da li letjelica pripada Sjeveru.

Letjelica se srušila na otok Baengnyeong oko 16 sati u ponedjeljak kada je Sjeverna Koreja ispalila artiljerske salve u more u blizini sporne pomorske granice. To je pokrenulo slično pokazivanje snage Južne Koreje.

Južnokorejska vojska je pokušala potvrditi odakle je došla letjelica i koja joj je bila svrha i također je istraživala moguću povezanost sa sjevernokorejskim špijunskim operacijama.

Zvaničnik, koji nije želio biti identificiran, nije saopćio više detalja.

Sjeverna Koreja je ispalila više od 100 metaka u južnokorejske vode u sklopu vojne vježbe u ponedjeljak što je izazvalo sličan potez Južne Koreje.

Vojna vježba se više činila kao zveketanje oružjem prije nego vojni sukob.

Morska granica između dvije zemlje bila je u nekoliko navrata u prošlosti pozornica smrtonosnih sukoba.

Posljednji su bili u novembru 2010. godine. Sjeverna je bombardirala jedan južnokorejski otok blizu ove granice kada su poginule četiri osobe, a poluotok došao na rub sukoba.

Granicu nazvanu "Linija sjeverne granice" odredile su snage UN-a i SAD 1953. godine, na kraju Korejskog rata. Pjongjang je osporava i odbija da je prizna.