Svijet
0

Neće biti prijevremenih predsjedničkih izbora u Ukrajini

SRNA
Ne postoji plan o održavanju prijevremenih predsjedničkih izbora u Ukrajini, izjavio je vršilac dužnosti ukrajinskog ministra vanjskih poslova Leonid Kožara.

On je u intervjuu Si-En-Enu rekao da je predsjednik Viktor Janukovič "izabran na legitiman način 2010. godine" i da je taj rezultat priznat širom svijeta.

Kožara je rekao da Ukrajinu ne treba koristiti kao "kartu u geopolitičkim igrama istoka i zapada".

"Ukrajinski narod ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini", rekao je ukrajinski zvaničnik i odbacio navode da Kijev pod "direktnim uticajem" Rusije. Kožara je rekao da u Kijev trenutno dolazi previše posjetilaca iz zapadne Evrope.

Kožara je izjavio da su ministri spoljnih poslova NJemačke, Francuske i Poljske pozvani da danas dođu u Ukrajinu.

"Želimo da oni steknu svoj utisak i uvid u stvarnu situaciju", rekao je šef ukrajinske diplomatije i dodao da se Ukrajina nikad do sada nije suočavala sa "toliko ekstremističkih grupa", prenio je Itar tas.

Kožara je izjavio da državno rukovodstvo Ukrajine smatra da su pregovori jedini mogući način za izlazak iz ove situacije i dodao da je vlada spremna da razgovara sa opozicijom o Ustavu.

Prema zvaničnim informacijama, u okršajima demonstranata i policije u Kijevu poginulo je 26 ljudi, a povrijeđeno više od 600. Među žrtvama je deset policajca.