Sergej Lavrov
0

"Ne prekoračujte mandat u Libiji, sjetite se Srbije"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je danas nadu da u provođenju rezolucije UN-a o Libiji neće biti prekoračenja mandata, podsjećajući da je protiv Srbije 1999. godine upotrijebljena jednostrana sila bez odobrenja međunarodne zajednice.

"Dobro se sjećamo da je jednostrana sila upotrijebljena protiv Beograda bez ovlaštenja međunarodne zajednice", rekao je Lavov u Ćinvaliju u Južnoj Osetiji, javio je Itar-Tass.

"Bombardirani su civilni objekti. Televizija je također bombardirana, a to je objašnjeno činjenicom da je ta televizija emitirala militantnu propagandu širom svijeta", kazao je Lavrov.

"Nadam se da svi koji rade na provođenju rezolucije (UN o Libiji) neće prekoračiti taj mandat", istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da Rusija sumnja da su zapadne zemlje i NATO stali na stranu libijskih pobunjenika, ocjenjujući to kao "opasne namjere".

On je kazao da provođenje zone zabrane letova u Libiji ne podrazumijeva zračne udare na kopnene kapacitete u ovoj zemlji, kao ni biranje civilnih kapaciteta kako bi se izvršili udari na njih, a da se u izvještajima navodi da su mete napada upravo ti kapaciteti, uključujući komunikacijske.