{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"NATO je u Libiji izašao izvan mandata UN-a"

F
16.4.2011. u 08:18
0
8
"NATO je u Libiji izašao izvan mandata UN-a"
0
"NATO je u Libiji izašao izvan mandata UN-a"
Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u petak NATO da je izašao izvan mandata Ujedinjenih naroda (UN) u Libiji i pozvao na hitne korake ka političkom rješenju konflikta.
"Danas možemo vidjeti akcije koje su u velikom broju slučajeva izašle izvan mandata Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Lavrov u Berlinu nakon razgovora s ministrima vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Lavrov je istakao kako je važno da se hitno prebaci problem na politički kurs i nastavi ka političkom i diplomatskom rješenju i podržao inicijativu Afričke unije za medijaciju među zaraćenim stranama u Libiji, prenosi agencija AFP.

Ruski ministar je rekao da je protiv upotrebe "prekomjerne vojne sile koja bi mogla dovesti do daljnjih dodatnih žrtava među civilima".

"Potreban je hitan prekid vatre i da dovedemo zaraćene strane za pregovarački stol, tako da se mogu dogovoriti o uređenju vlastite zemlje", istakao je Lavrov.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen odbio je ranije ocjenu da su zračni udari pod zapovjedništvom NATO-a na Libiju izvan okvira rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koja ih je ovlastila na "sve neophodne mjere" u zaštiti libijskih civila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: