Anders Fogh Rasmussen
0

NATO u Libiji postupa u skladu s rezolucijom UN-a

FENA
Fogh Rasmussen (Foto: AFP)
Fogh Rasmussen (Foto: AFP)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u ponedjeljak da Alijansa u Libiji "postupa u punoj saglasnosti" s Rezolucijom 1973 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i da je cilj "zaštita civilnog stanovništva Libije od sistematskih napada koje vrši njegov sopstveni režim".

On je najavio da će biti nastavljen pritisak na Tripoli dok ne bude "ispunjen zadatak".

"Naš cilj je zaštita civilnog stanovništva", rekao je Rasmussen u intervjuu Rosijskoj gazeti uoči današnjeg sastanka Vijeća Rusija-NATO u Sočiju, govoreći o kritikama koje SAD upućuju ostalim članicama NATO-a za nedovoljno aktivno učešće u libijskoj operaciji.

"Naša misija nema ničeg zajedničkog s odsustvom želje da se 'prljaju ruke'. Naprotiv, naš cilj je zaštita civila", istakao je generalni tajnik Alijanse, odgovarajući na pitanje da li se radi o odsustvu želje da se "prljaju ruke" ili nedostatka novca većine članica NATO-a za finansiranje operacije u Tripoliju.

Rasmussen je kazao da je NATO savez suverenih država i da svaka od njih ima pravo da donosi sopstvene odluke o tome kako će učestvovati u operacijama.

"Nedavno izdavanje naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje libijskog lidera Moammara Gaddafija i njegovih bliskih saradnika pod sumnjom da su počinili zločine protiv čovječnosti, pokazalo je zašto je rezolucija (UN) bila potrebna, zašto NATO preduzima mjere vojnog karaktera i zašto ćemo nastaviti da vršimo pritisak na Tripoli dok ne ispunimo naš zadatak", rekao je Rasmussen.

Prenoseći dijelove intervjua, agencija Itar-Tass navodi da se, prema informacijama iz Kremlja, očekuje da u Sočiju prioritetna pažnja bude posvećena situaciji u vezi s Libijom.

Izvor ruske državne agencije iz Kremlja navodi da Rusija i dalje smatra da je jedina mogućnost za stabilizaciju stanja u Libiji hitan prekid vatre i početak dijaloga među stranama u konfliktu, uz "podršku, ali nemiješanje spolja".