Dmitrij Medvedev
0

"Kopnena operacija u Libiji bi faktički značila rat"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev usprotivio se danas eskalaciji nasilja u Libiji, ističući da bi odluka Vijeća sigurnosti UN-a o odobravanju kopnene operacije faktički označila početak rata.

"U prijedlogu rezolucije pretpostavlja se odobrenje i kopnene operacije. Međutim, mi znamo šta je kopnena operacija. Kopnena operacija, prije svega, označava početak rata, i to ne građanskog rata, već rata s upotrebom međunarodnog kontingenta. Sve to je veoma ozbiljan i složen kompleks pitanja koji treba razmotriti u Vijeću sigurnosti UN-a", rekao je Medvedev.

Ruski predsjednik se na konferenciji za novinare poslije susreta s turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom založio za "veoma pažljivu balansiranost" prije usvajanja bilo kakve rezolucije o tom pitanju, prenijela je agencija RIA Novosti.

Navodeći da je dao neophodne instrukcije šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, Medvedev je rekao kako Moskva ne želi eskalaciju nasilja.

"Mi shvaćamo da su zemlje najbliži susjedi Libije, pa i naše zemlje (Rusija i Turska), koji su partneri, usmjerene na maksimalno miroljubivo rješavanje te situacije. Podržavamo težnju Arapske lige, Afričke unije, Organizacije islamske konferencije da se ostvari prekid nasilja, učini to tako da civilno stanovništvo ne bi stradalo", rekao je Medvedev.

"Računamo da će vladajući režim u Libiji reagirati na zahtjeve arapskih i afričkih zemalja, koje podržava međunarodna zajednica i Rusija. To se odnosi i na zahtjev Arapske lige, koji se tiče proglašavanja zone zabrane letenja u zračnom prostoru Libije", kazao je ruski predsjednik a prenio je državni TV kanal "Vesti".

Medvedev je ukazao da ako bude stavljena rezolucija o proglašavanju libijskog zračnog prostora zonom zabrane leta za borbenu avijaciju Moamera Gadafija, "treba utvrdili da li to zadovoljava neposredne susjede Libije, i ako zadovoljava, koje zemlje će nositi glavnu odgovornost za osiguranje režima te zone, sigurnosti te zone".

Kako je najavljeno, Vijeće sigurnosti UN-a treba danas razmatrati prijedlog rezolucije o Libiji i pitanje uvođenja zone zabrane leta nad Libijom.