Ruski predsjednik Medvedev
0

"Putinov stav o intervenciji u Libiji je neprihvatljiv"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je da je termin "krstaški", koji je premijer Vladimir Putin upotrebio da opiše intervenciju u Libiji, neprihvatljiv.

To je prvi put da se Medvedev i Putin otvoreno ne slažu, godinu dana prije predsjedničkih izbora u Rusiji.

"Neprihvatljivo je da se koriste termini koji su prodrmali civilizacije, izrazi kao 'krstaški' i slično. To je neprihvatljivo", rekao je Medvedev, prenose ruske agencije.

"Treba biti veoma obazriv kada se daju izjave o Libiji. Smatram da rezolucija (UN) predstavlja i našu interpretaciju događaja u Libiji, ali ne u potpunosti. Zbog toga nismo iskoristili pravo na veto", dodao je ruski predsjednik.

Ruski premijer Vladimir Putin oštro je u ponedjeljak kritikovao rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom je dozvoljena upotreba sile u Libiji i rekao da ga to podsjeća na krstaše.

"Jasno je da rezolucija omogućava svašta svakome, svaku akciju protiv suverene države. To me podseća na poziv kristašima u srednjem stoljeću", rekao je Putin, prenose ruske novinske agencije.

On je ocijenio da "libijski režim ne odgovara kriterijumima demokratske zemlje".

"Ali to ne znači da imamo pravo da se miješamo u unutrašnji politički sukob, čak i kad je riječ o oružanom sukobu, tako što ćemo braniti jednu od umiješanih strana", rekao je Putin.

Rusija je u četvrtak navečer bila uzdržana prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji o Libiji.