Nemoguća misija
176

(Ne)ostvarivi zahtjevi Rusije: Od NATO saveza traže da povuku trupe iz Bugarske i Rumunije

V. K.
Rusija ne odustaje od svojih zahtjeva prema NATO savezu (Foto: EPA-EFE)
Rusija ne odustaje od svojih zahtjeva prema NATO savezu (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ponovo se oglasilo povodom ruskih sigurnosnih garancija upućenih NATO savezu te su pojasnili kako se pored garancija koje se tiču obustave ulaska Ukrajine u NATO savez one tiču i drugih država članica NATO saveza, koje se nalaze na istoku Evrope.
U kontekstu pregovora sa Zapadom, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je pojasnilo kako su zahtjevi formulisani oko tri elementa: odbijanje širenja NATO, trenutnog raspoređivanja naoružanja u blizini ruskih granica te povratka NATO saveza na konfiguraciju koja je postojala u trenutku potpisivanja Osnivačkog akta Rusija - NATO iz 1997. godine.

"Očekujemo od NATO-a pisanu reakciju koja nam je obećana na naše nacrte sporazuma. Ruski prijedlozi su realna vizija kako dugoročno normalizirati evropsku sigurnosnu situaciju i stvoriti uslove za miran suživot Rusije i Zapada. U trenutnoj situaciji ovo je možda jedini način da se ojača ukupna sigurnost bez ugrožavanja pojedinih zemalja. Nadamo se da će obećanja naših zapadnih kolega, koja su iznesena na sastancima od 10. do 12. januara, biti ispunjena", naveli su iz ministarstva.

Interesatno, iz Rusije su se dotakli i drugih NATO članica, tačnije Bugarske i Rumunije, na pitanje novinara šta bi vraćanje na "postavke iz 1997. godine" trebalo značiti za Rumuniju i Bugarsku.

"Jedan od stubova naših inicijativa koje ste spomenuli namjerno je formuliran s najvećom mogućom jasnoćom i ne dopušta bilo kakva dvosmislena tumačenja. Radi se o povlačenju stranih snaga, opreme i naoružanja te drugih koraka kako bi se vratili na stanje iz 1997. godine na teritoriji zemalja koje tog datuma nisu bile članice NATO-a. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju", navodi se.

Na kraju, iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije su poručili kako su upravo Sjedinjene Američke Države bile te koje su počele graditi "novi svjetski poredak" nakon raspada SSSR-a.

"To je značilo širenje zone američkog utjecaja na cijeli svijet. Rezultat takve politike bio je rat i haos, stotine hiljada mrtvih, uništene države, milioni izbjeglica i geopolitičke tenzije koje još uvijek traju. Što se tiče američko-ruskih odnosa, oni su krivicom Washingtona došli do kritične tačke", naveli su iz Rusije.

Ističu kako postoje dvije opcije u odnosima između SAD-a i Ruske Federacije.

"Apsolutno su neprihvatljive stalne agresivne aktivnosti NATO-a na 'istočnom krilu', neprijateljske akcije protiv naše zemlje, što uključuje i neplanirane vojne vježbe te opasno manevrisanje ratnih brodova i aviona u blizini naših granica. Ako se nećemo složiti o određenim pitanjima, onda se stepen ionako pretjerane konfrontacije povećava. Ako američka politika ostane nepromijenjena, mi ćemo joj se suprotstaviti u okviru recipročnog obuzdavanja neprijateljskih akcija Washingtona", zaključili su iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.